Afte su ranice, ulkusne promijene u ustima, koje su neugodne i bolne. Najčešće se pojavljuju na pomičnim dijelovima sluznice usne šupljine, na jeziku, obraznoj sluznici ili sluznici usana. Češće se pojavljuju kod žena nego muškaraca te u mlađih osoba i djece.

Mogu se pojaviti u tri klinička oblika kao male afte, velike afte i afte nalik herpesu takozvane herpetiformne afte. Područje na kojem izbija afta je najprije crvenkasto i bolno, a ubrzo se pojavi okrugla ranica pravilnih rubova sa žućkastosivim pokrovom. Afte se pojavljuju i nekoliko puta godišnje. Uzrok nastajanja afti još uvijek nije poznat, smatra se da u njihovu nastanku sudjeluje više čimbenika kao što su: emocionalni stres, oslabljeni imunitet, fizička iscrpljenost, promijene u razini hormona kod žena, nedostatak željeza, vitamina B12 i folne kiseline, gatrointestinalne bolesti i uzimanje nekih lijekova.

Dodatan čimbenik u nastanku afti je faktor nasljeđivanja. Liječenje afti obično nije potrebno te same prolaze nakon 7-14 dana. Afte se uglavnom liječe simptomatski, lokalnom primjenom antiseptika, anestetika  i protuupalnih lijekova, a u slučaju postojanja sisitemske bolesti poput anemije ili bolesti želuca i naravno, odgovarajućom terapijom. Za sprječavanje nastanka infekcije primjenjuju se antiseptici, dok se za ubrzavanje cijeljenja mogu primijeniti preparati na bazi vitamina B12, folne kiseline i željeza.

Ako imate afte izbjegavajte krutu i hrskavu hranu, upotrebljavajte mekanu četkicu za zube i budite pažljivi kod četkanja. Na taj način izbjegavate dodatne povrede sluznice usne šupljine. Izbjegavajte sve kisele i jake napitke i začine te vruću hranu i napitke. Važno je napomenuti da afte nisu zarazne, a najbolja prevencija je zdrava prehrana i jak imunitet.

Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logo_resetar_brezak

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana