Otkrivena veza između gubitka zubi i slabljenja tijela i uma

Novo istraživanje otkriva da pamćenje i brzina hodanja odraslih osoba koje su izgubile sve svoje zube opada brže nego kod onih koje imaju barem nekoliko svojih zubi. Studija, objavljena ovoga mjeseca u časopisu „Journal of the American Geriatrics Society“ promatrala je 3166 odraslih osoba s 60 godina i starije te usporedila njihove performanse u testovima pamćenja i brzine hodanja. Rezultati su pokazali da su osobe koje nemaju niti jedan svoj zub postigle otprilike 10% lošije rezultate u oba testa u odnosu na osobe s zubima.

Veza između gubitka svih zubi i lošijeg pamćenja u cijelosti je dokazana nakon što su rezultati bili prilagođeni po faktorima kao što su soci demografske karakteristike, postojeći zdravstveni problemi, fizičko zdravlje, a uzeto je i u obzir pušenje, sklonost alkoholnim pićima i depresiji. Čak i nakon prilagođavanja faktora pokazalo se da lošiji rezultat i dalje imaju osobe bez zubi.
„Gubitak zubi može biti rani znak mentalnog i fizičkog slabljenja tijela u starijoj dobi, posebice između 60-74 godine života“, kaže voditelj istraživanja doktor Georgios Tsakos (UCL Epidemiology & Public Health) te dodaje: „Otkrili smo da je slabljenje tijela i uma najčešće povezano sa socioekonomskim statusom, pri čemu se posebice stavlja naglasak na edukaciju i financijsko stanje kao kriterije za poboljšanje oralnog i općenitog zdravlja.“

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logodsr

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana