Implantologija je znanost koja se bavi implantatima, njihovim vrstama i kompatibilnostima za organizam.

Ugradnja implantata razumijeva zamjenu korijena zuba u gornjoj ili donjoj čeljusti. Ugrađeni implantati procesom oseointegracije srastaju s kosti, tj. dolazi do njihovog okoštavanja te postaju jedinstvena cjelina s čeljusti pacijenta. Dentalni implantati omogućuju nadoknadu izgubljenih zuba bilo da se radi o gubitku zuba zbog traume, starenje ili drugih razloga. Terapija implantatima je praktično, dugotrajni, estetsko i funkcijsko rješenje.

Omogućit će vam veliko zadovoljstvo osjećaja prirodnih zubi i predivan osmijeh. Razgovor s našim specijalistima pružit će vam sve potrebne informacije, a terapiju ćemo uskladiti s postojećim stanjem, vašim željama i očekivanjima.

Što je zubni implantat?

Zubni implantat je vijak koji se ugrađuje u kost gornje ili donje čeljusti te služi kao zamjena za korijen izgubljenoga zuba. To je „umjetni“ korijen zuba izrađen od titana.Titan je materijal koji se koristi zbog neutralnog utjecaja na organizam, što je izuzetno važno kako bi organizam prihvatio ugrađeno strano tijelo. Ugrađuje se u čeljust na mjestu gdje nedostaje zub, pod lokalnom anestezijom.

IMPLANTANTI

Zašto ugraditi implantat?

Bilo da se radi o nadoknadi jednoga zuba ili više njih to je idealno rješenje.

Ako nedostaje jedan zub, može se nadoknaditi i izradom mosta. U tom slučaju moraju se brusiti i dva prirodna zuba za nosače mosta što je veliki zahvat za živo tkivo. Ugradnjom implantata moguće je nadoknaditi izgubljeni zub i na njega postaviti krunicu bez uključivanja i brušenja susjednih zuba. Svaka osoba kojoj nedostaje jedan ili više prirodnih zuba može biti potencijalni kandidat za ugradnju dentalnih implantata.

Ako, pak, pacijent nema niti jednoga prirodnoga zuba ugradnja implantata uvelike će pomoći protezi da bude stabilna, da pacijentu pruža apsolutnu sigurnost, osigura normalnu funkciju žvakanja i zadovoljavajuće estetsko rješenje. Dentalni implantati u potpunosti nadoknade zube koji nedostaju, pružaju osjećaj vaših prirodnih zuba i podižu kvalitetu cjelokupnoga života.

MOST NA IMPLANTANTIMA

Kada nije moguće ugraditi implantat?

Kod većine pacijenata nema problema za ugradnju zubnih implantata. Iznimka su pacijenti koji imaju razvijeni oblik osteoporoze, teški srčani bolesnici, kronični bolesnici kod kojih bolest nije pod kontrolom (dijabetes) te maloljetne osobe kod kojih nije završena faza razvoja.

Koliko je bolan postupak ugradnje implantata?

Postupak je u potpunosti bezbolan, provodi se pod lokalnom anestezijom, a traje 15 – 20 minuta. Kod pacijenata koji imaju razvijen strah od uboda igle može se koristiti i posebna pasta koja se nanosi na tkivo i na taj način ga umiruje te otklanja bol za vrijeme provođenja lokalne anestezije. Tijekom cijeloga postupka pacijent neće osjetiti bolne senzacije.

Kako odabrati odgovarajući zubni implantat?

Prije donošenja odluke o ugradnji implantata pacijent treba biti upoznat s mogućim izborom. Izbor implantata će mu preporučiti doktor dentalne medicine pri čemu će procijeniti njihove karakteristike, svojstva i jamstvo.

Na tržištu se nalazi veliki broj proizvođača zubnih implantata.U Dental studiju Rešetar Brezak koristmo samo provjerene dentalne materijale. Ne koriste se neprovjereni jeftini materijali bez znanstvene i kliničke provjere (tzv.low cost i copy/paste materials). Odluku o odabiru odgovarajućeg implantata prepustite našim stručnjacima te se bezbrižno prepustite našem vodstvu.

Tko smije ugrađivati zubne implantate?

Doktor dentalne medicine koji ima potrebna znanja i iskustvo u tom području, prvenstveno specijalista oralne kirurgije.
Isto tako, doktor dentalne medicine koji se dodatno educirao i stekao sva potrebna znanja u području implantologije može postavljati implantate.

Koliko traje ugradnja jednoga zubnoga implantata?

Prosječno trajanje ugradnje je 15 -20 min. po implantatu, te se zahvat obavi u jednom posjetu bez obzira na broj implantata. Ako treba nadograditi zubnu kost dodavanjem umjetne kosti ili provesti transplantaciju kosti, tada se to radi u dva ili više dolazaka.

Što sve postupak ugradnje implantata obuhvaća?

Postupak se sastoji od četiri faze:

  • dijagnostika,
  • kirurgija,
  • oseointegracija i
  • protetika.

1. U dijagnostičkoj fazi doktor dentalne medicine ili specijalista oralne kirurgije obaviti će pregled pomoću zubnoga RTG-a ili CT slike zuba, uz klinički pregled kako bi procijenio jesu li morfološki uvjeti i struktura kosti pogodni za ugradnju implantata.

2. U kirurškoj fazi se ugrađuje implantat u kost pod lokalnom anestezijom i u sterilnim uvjetima.

3. Oseointegracija je proces kojim implantat sraste s kosti, tj. dolazi do njegova okoštavanja, a proces traje 3 -6 mjeseci ovisno da li se radi o donjoj ili gornjoj čeljusti.

4. U završnoj fazi izrađuje se nadomjestak, keramička krunica ili proteza.

Koliki je vijek trajanja ugrađenoga implantata?

Zubni implantati mogu trajati cijeli život. Vijek trajanja ponajviše ovisi o samom pacijentu i njegovoj brizi oko zubnih implantata. Redovna higijena usne šupljine kao i redovna kontrola te uklanjanje zubnoga kamenca bitno će produžiti trajnost ugrađenoga implantata.

Može li organizam odbaciti ugrađeni implantat?

Organizam može odbaciti ugrađeni implantat ali izuzetno rijetko. Odbacivanje implantata može se dogoditi u pacijenata koji imaju slabiji imunološki sustav i slabiju kvalitetu kosti. Rizik je povećan u pušača i pacijenata koji koriste određene lijekove. Stoga je važno, u upitniku o zdravlju kojega pacijent mora ispuniti, navesti lijekove koje troši.

Koji su rizici i komplikacije u implantologiji?

Rizici i komplikacije mogu se usporediti s općenitim kirurškim liječenjem pacijenata dobroga zdravlja. U starijih pacijenata je moguća pojava oteklina što nije razlog za zabrinutost jer nestaju kroz nekoliko dana i smatraju se normalnim postoperativnim tijekom.

Ukoliko je potrebno, propiše se terapija protuupalnim lijekovima koji će smanjiti oteklinu i pomoći procesu ozdravljenja.

Kao komplikacija može se dogoditi i odbacivanje ugrađenoga implantata, ali izuzetno rijetko. Ono što pacijenti trebaju napraviti kako bi se izbjegle moguće komplikacije je održavanje dobre oralne higijene.


Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logo_resetar_brezak

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana