Sudeći po trendovima u posljednjih nekoliko godina, možemo reći da smo ponovno u periodu opsesije savršenim zubima. Osim neophodne bjeline, danas tražimo i idiličan zagriz sa sasvim ravnim zubima. Upravo ovim problemom bavi se ortodoncija.

Ortodoncija je specijalistička grana stomatologije koja se bavi rastom, razvojem i održavanjem dentofacijalnog kompleksa, te proučavanjem razvojnih poremećaja i svih čimbenika koji mogu uzrokovati malokluzije.

Terapija ortodontskim aparatom

Terapijama ispravljamo nepravilnosti kod rasta zubiju, utječemo na ispravan rast čeljusti i omogučujemo skladan osmijeh bez protetskih zahvata. Iako je danas imati lijepe i ravne zube čisto stvar estetike, ortodoncija je iznimno važna jer mnogi ortodontski problemi mogu voditi do ozbiljnih dentalnih, ali i zdravstvenih problema.

Iako je pretpostavka da aparatiće za zube nose samo adolescenti, on je sve češće viđen dodatak i na starijima, koji ovom odlukom ne mijenjaju samo svoj izgled već i životni stil. Bez obzira na godine koje ima, ako je pacijent zadovoljan bojom, izgledom i veličinom zubi, a nije zadovoljan njihovim položajem, ortodontska terapija je najbolje rješenje.

Najšire rasprostranjen svakako ostaje tipičan “metalni” aparatić za zube čije sjajne bravice se simpatično sjaje sa zubiju, no nove tehnologije omogučile su izradu aparatića koji su elegantnija dizajna, pa i manje primjetni.

Danas je moguće aparatić i sakriti, pa je prikladno nositi ga bez obzira na koji tip posla radili. Naš vrhunski tim koristi najmoderniju tehnologiju kako bi tijek vaše ortodontske terapije što više skratili, pritom održavajući visoki nivo kvalitete.

Bitno je napomenuti kako dok je moguće aparatić staviti na baš svakoga, prije njegova postavljanja iznimno je važno sanirati sve zube, izliječiti karijese i parodont zubi, te naučiti održavati besprijekornu higijenu. Ortodontske kontrole provode se individualno, iako to varira od svaka četiri do šest tjedana.

Prvi ortodontski pregled

Nikada nije kasno za prvi ortodontski pregled, no najbolje ga je obaviti oko sedme godie života, jer tada u većini slučajeva terapija nije potrebna, no možemo lako odrediti daljnji tijek kontrolnih pregleda i u konačnici, lakše riješiti problem ako se pojavi. Tada ortodont može upozoriti i na neke od štetnih navika koje mogu dovesti do razvoja poremećaja, poput sisanja palca ili guranja jezika među zube prilikom gutanja.

Ortodoncija i ortognatska kirurgija

Izraziti poremećaji čeljusti ponekad se ne mogu riješiti isključivo uz ortodontsku terapiju, a u tim slučajevima potreban je kirurški zahvat od strane kirurga čeljusti i lica. Na taj način brže i stabilnije se može postići pravilan odnos gronjeg i donjeg zubnog luka te dobra estetika lica.

Ortodoncija kao priprema za protetsku terapiju

U nekim slučajevima ortodontska terapija primjenjuje se kao priprema za nadoknadu gubitka pojedinog ili više zuba. Ortodontskim aparatom moguće je raspored i položaj preostalih zubi učiniti povoljnijim za implantološko-protetsku terapiju.

Pored estetske, koje su dobrobiti ispravljanja zubnog luka i zagriza?

Neupitno, osim lijepoga osmijeha, postižu se i zdraviji zubi.

Koliko u prosjeku traje ortodontska terapija?

Prosječno trajanje terapije je od 18 mjeseci do dvije godine, iako to kod teških slučajeva može biti i nešto dulje.

Kakvi se rezultati mogu očekivati nakon ortodontske terapije?

Nošenja fiksnog aparatića rezultira najboljom mogućom funkcijom i estetikom zubi. Željeni rezultat postiže se isključivo biološkim pristupom, dakle bez brušenja zubi ili upotrebe umjetnih nadomjestaka. Naravno, kod odraslih pacijenata ta terapija može biti samo dio ukupne terapije koji omogućuje da kasniji zahvati budu kvalitetniji, a estetika bolja.

Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logo_resetar_brezak

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana