Pedodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi preventivnim i terapijskim postupcima u svrhu očuvanja oralnoga zdravlja djece od rođenja do kraja adolescencije.

Prvi posjet doktoru dentalne medicine izuzetno je važan za dijete jer se na tom prvom posjetu temelji budući odnos između maloga pacijenta i terapeuta.

Prvi posjet treba planirati u dobi od 1 godine. Stoga je važno da prvi odlazak bude pozitivno iskustvo. Sam pregled treba biti vrlo kratak, bez zahvata, atmosfera opuštena, a malom pacijentu treba dati vremena da se upozna s terapeutom instrumentima i ordinacijom.

Zdravlje mliječnih zubi je izuzetno bitno. Osim što čuvaju mjesto trajnim zubima, prilikom izbijanja trajnog zuba određuju smjer njegova rasta, potiču i pravilan razvoj čeljusti.

Higijena usne šupljine

Dijete treba usvojiti naviku redovnoga pranja zuba, a za to je ključna uloga roditelja.

Četkanje zuba

Četkanje zuba bi trebalo započeti čim dijete dobije prve zube. Četkanje u početku obavljaju roditelji, s ciljem da djeci očiste zube i steknu naviku pranja zubića.

Četkica za zube

Četkica za zube treba veličinom biti prilagođena djetetu, stoga odaberite malenu i mekanu četkicu.

Zubna pasta

U početku treba prati zube samo s vodom, a zubnu pastu s fluorom trebalo bi početi koristiti kad je dijete dovoljno veliko da je ne proguta. Pasta za zube treba imati niski udio fluora (500ppmF) te treba kontrolirati dijete je li sve ispljunulo.

Sa 4 do 5 godina već je dovoljno veliko da samostalno može prati zube 2 puta dnevno uz nadzor roditelja ili neke druge odrasle osobe.

Sa 6 godina starosti može se koristiti pasta za odrasle (1000-1500 ppmF).

Dijete sa 7 godina bi trebalo biti dovoljno samostalno da zube pere bez nadzora i samoinicijativno. Nakon večernjega pranja zubi,dijete ne bi trebalo više ništa piti ni jesti.

Postupak u slučaju izbijanja trajnoga zuba

U igri, sportu, pri padu i udarcima može doći do izbijanja trajnoga zuba. Važno je znati da se zub može vratiti na njegovo mjesto u zubni niz u određenom vremenu i uz određeni postupak. U ovakvim slučajevima iznimno je važna reakcija roditelja u prvih sat vremena.

Postupak je slijedeći:

  1. potražiti izbijeni zub i staviti ga u čašu hladnoga mlijeka ili, nakon ispiranja pod mlazom vode, u djetetovu slinu
  2. zub pridržavati za krunu zuba, nikako za korijen
  3. požuriti do svog doktora dentalne medicine, jer uspješnost terapije ovisi o vremenu proteklom od izbijanja zuba do replantacije, i smanjuje se nakon prvih sat vremena
  4. doktoru je potrebno reći je li dijete i kada cijepljeno protiv tetanusa, te je li alergično na neki od antibiotika

Ozljede

U dječjoj igri ili sportskim aktivnostima može doći do oštećenja mliječnih ili trajnih zuba. Ako se dijete bavi nekim kontaktnim sportom preporuča se izradba individualnoga štitnika za zube (udlage) kako bi se spriječila povreda zuba u razvoju.

Kada je vrijeme za aparatić za ispravljanje zuba, odnosno ortodontsku terapiju?

Važno je s djetetom posjetiti doktora dentalne medicine radi preventivnog pregleda prije navršene 7 godine života. Na taj način ćemo na vrijeme utvrditi da li se kosti i čeljust ispravno razvijaju što utječe na pravodobno nicanje i pravilan poredak i položaj zuba. Ukoliko dolazi do odstupanja izradbom ortodontskoga aparatića možemo ispraviti položaj i time omogućiti daljni ispravan razvoj čeljusti.

Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logo_resetar_brezak

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana