ZUBNE PROTEZE

Potpuna proteza

Potpuna ili totalna proteza izrađuje se kada pacijent izgubi sve zube, dakle kod potpune bezubosti. Njome se može rekonstruirati narušena funkcionalnost i zdravlje oralne šupljine te vratiti lijep osmijeh.  Preporuča se kao ekonomično rješenje kada ugradnja zubnih implantata nije moguća.
Problem kod takve klasične proteze je što nema dodatnih elemenata za učvršćenje što utjeće na stabilnost same proteze.

Kako takva proteza u ustima funkcionira?

Stabilnost proteze ostvaruje se pomoću vakuuma koji se stvara između umjetnog nepca (dio proteze) i prirodnoga nepca. Učinak bitno ovisi o izgledu, tj. stanju čeljusti. Može se ostvariti u gornjoj čeljusti lakše nego u donjoj čeljusti. Da bi nošenje proteze bilo ugodno i omogućilo pravilnu funkciju, nužno je da proteza sjeda dobro na svom ležištu i u skladu s okolnim tkivima. Važno je znati da je za prilagodbu na nove proteze potrebno određeno vrijema. U tom vremenu pacijent će naučiti govoriti i žvakati s protezama. Putpunu protezu treba poslije svakog obroka oprati četkicom i pastom za zube, a kad nije u ustima, mora stajati u hladnoj vodi.

Djelomična proteza

Djelomična proteza se izrađuje kada pacijentu nedostaje nekoliko zuba, ali se ne može izraditi most koji je fiksan ( cementiran na zubima).
To je mobilan nadomjestak, što znači da se može vaditi iz usta i ponovo stavljati u usta po potrebi (higijena i sl.)

Koji su razlozi zbog kojih se u pojedinim  slučajevima ne može izraditi most?

To su prije svega raspored preostalih zuba,zatim njihov broj te zdravstveno stanje.
U svakom pojedinom slučaju doktor dentalne medicine će procijeniti što je optimalno za pacijenta i preporučiti vrstu nadomjestka kojim će pacijent riješiti svoje probleme.
Mobilne djelomične proteze mogu se izraditi od različitih materijala i s različitim sistemima pričvršćenja. Materijali koji su raspoloživi jesu akrilati za bazu proteze u ružičastoj boji što se uklapa u usnu šupljinu i tako pridonosi ukupnoj estetici.

Sistemi za pričvršćenje mogu biti kvačice koje su u sustavu metalne baze, zatim različite kopče(ankeri) ili teleskopske krunice. Suvremena sredstva, ankeri i teleskopske krunice, osiguravaju odličnu retenciju i stabilizaciju djelomične proteze u ustima što garantira pacijentu normalnu funkciju žvakanja. Estetika je također u potpunosti zadovoljena jer sredstva veza proteze sa pripodnim zubima nisu vidljiva.

Imaju li mobilni radovi prednosti?

Svakako. Njihova prednost je u jednostavnosti izradbe, a time i u cijeni samoga mobilnoga madomjestka. Nadalje, ovi radovi mogu pacijentima osigurati kvalitetnu prehranu, a isto tako i zadovoljavajuću estetiku.
Nedostatak im je određena nestabilnost u ustima što pacijente čini nesigurnima i iziskuje, često, mukotrpno privikavanje.

Sustav All-on-4

Sustav All- on-4 je jako dobro polufiksno rješenje u slučaju potpune bezubosti. Može se primijeniti u obje čeljusti. To je zapravo most koji se postavlja na zubne implantate (potrebna su četiri implantata), a fiksira se posebnim vijcima na implantate. Ovo riješenje pogodno je za slučajeve donje bezube čeljusti.
Prednost ovoga sustava je što se postupak postavljanja odvija u samo jednom dolasku. Redovne kontrole su potrebne, a prilikom istih moguće je most skinuti i očistiti.

Koje su prednosti polufiksnoga nadomjestka?

Na prvom mjestu je svakako stabilnost, a time i osjećaj sigurnosti koji pruža pacijentu što se niti jednim mobilnim radom ne može postići. Nadalje, važno je i očuvanje čeljusne kosti što se postiže brzom sanacijom potpune bezubosti. Prednost je i u tome što se takav most može lako dodatno prilagoditi ustima pacijenta ili se može napraviti manje kozmetičke izmjene.

all in four 8

Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logo_resetar_brezak

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana