Botoks

Najpopularniji i najdjelotvorniji anti-age tretman u svijetu svakako je botoks. U Hrvatskoj i Europskoj zajednici na tržištu se nalazi pod nazivom Vistabel.

Koristi se u terapiji bora lica preko dvadeset godina i najučinkovitiji je tretman za ukljanjanje bora na čelu i oko očiju. Te bore koje nastaju radom mišiča lica, mimične muskulature, nazivaju se ‘mimične bore’. Osim što nas te bore čine starijima, one pridonose izrazu umora, lose volje i neraspoloženja našeg lica.

Botoks je prirodni protein dobiven iz bakterije chlostridium botulinum, ne radi se o otrovu kako mnogi misle.

Botoks djeluje tako da blokira prijenos živčanog impulsa sa živaca prema mišićima. Na taj način ne može doći do kontrakcije mišića, oni se opuštaju, a koža zateže te se bore izravnavaju.

Tretman botoksom siguran je i bezbolan. U prodručju primjene botoksa osjet je očuvan jer on ne utječe na osjetilne živce.

Aplikacijom botoksa mogu se izravnati horizontalne bore načelu, vertikalne bore na čelu (tzv. mrštilice), sitne bore s vanjske strane očiju (tzv.smijalice) te se može postići blago podizanje kapaka i obrva.

Primjenu botoksa  odobrila je američka organizacija Food and Drug Administration (FDA) 2002. Godišnje se u svijetu izvede 5 milijuna tretmana botoksom. Zbog toga je botoks svjetski broj jedan među anti-age tretmanima.

Kome je namijenjen tretman botoksom?

Kandidati za tretman botoksom su svi koji žele ukloniti bore bez obzira na spol i dob. Zatim svi koji primjećuju blago spuštne kapke i obrve uslijed starenja te svi koji žele osvježiti svoj izgled. Botoks može biti i tretman kojim ćemo prevenirati nastajanje bora.

Postoje slučajevi u kojima primjenom botoksa ne ćemo u potpunosti izbrisati bore. Radi se o pacijentima koji imaju izražene i duboke bore, a pogotovo ako je koža lošeg tonusa i obješena. U ovim slučajevima potrebno je kombinirati terapiju s dodatnim anti-age tretmanima kao što su hijaluronski fileri.

Kako izgleda tretman?

Prilikom pregleda pacijenta, najvažnije je napraviti analizu rada mimične muskulature. Zatim se lice pripremi za aplikaciju botoksa tako da se na područje koje će se tretirati nanese topikalni anestetik u kremi kako bi tretman bio što ugodniji za pacijenta.

Cilj nam je ukloniti bore, a sačuvati što prirodniji izraz lica što znači da se ne tretiraju svi mišići već samo onu koji su odgovorni za stvarnje bora. Korištenjem minimalne količine botoksa tzv. baby botoks postižemo mladenčki izgled, a da pri tome očuvamo ekspresiju lica i priprodan izgled.

Koliko je učinak botoksa dugotrajan?

Rezultat aplikacije botoksa postaje vidljiv već nakon nekoliko dana, 2-7 dana. Trajnost  konačnog rezultata je individualna, a iznosi 3-6 mjeseci. Najčešće se tretman ponavlja svakih 3-6 mjeseci kako bi se održao postignut rezultat pomlađivanja. Kod ponovljenih tretmana učinak botoksa je trajniji.

Je li botoks siguran?

Botoks je prirodni protein dobiven sintezom iz bakterije chlostridium botulinum. Vistabel je siguran i bezbolan. U prilog tome govori činjenica da se preko 5 miliona tretmana botoksom godišnje obavi u svijetu. Nuspojave mogu nastupiti unutar prvih nekoliko dana od primjene botoksa i prolaznog su karaktera, botoks ne izaziva dugotrajne nuspojave. Na mjestima aplikacije botoksa može se javiti crvenilo i podljevi. Tretman botoksom nema dugotrajan učinak već reverzibilan, što znači da kada se pacijent odluči prekinuti tretmane botoksom, izgled lica će se vratiti u početno stanje.

Kakav je oporavak nakon tretmana?

Odmah nakon tretmana botoksom možete se vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima i obavezama. Na mjestu injketiranja mogu se pojaviti manji podljevi.

Kada je potreban dodatni oprez?

Tretman se ne smije izvoditi ako postoji infekcija na mjestima na kojima bi se preparat trebalo aplicirati. Ne smije se izvoditi na osobama koje su alergične na bilo koji od sastojak preparata.

Osobe s pojedinim neurološkim poremećajima (ALS, Myasthenia Gravis ili Lambert-Eaton sindrom) imaju povećan rizik pojave ozbiljnijih nuspojava. Osobe koje imaju pošteškoća sa disanjem ili gutanjem nisu kandidati za tretman botoksom.

Oporavak

  • Ne konzumirajte veće količine alkohola 24 sata nakon zahvata.
  • Ne vježbajte 24 sata nakon zahvata.
  • Ne masirajte lice i izbjegavajte kozmetičko čišćenje lice ili pretjerano pritiskanje tretiranih područja tjedan dana nakon zahvata. Izbjegavati i podvodno ronjenje, kao i nošenje zaštitnih kaciga za motor.
  • Ne ići spavati 4 sata nakon tretmana, pokušati zaspati na leđima, noć nakon zahvata.
  • Pokušajte vježbati tretirane mišiće do 4 sata nakon zahvata, dakle nastavite se smijati, mrštiti itd.
  • Ako uočite podljeve, aplicirajte kremu protiv podljeva. Puderi na mineralnoj bazi mogu se aplicirati odmah nakon tretmana.
  • Ako ste skloni podljevima, koristiti tablete ili kremu protiv podljeva dan prije tretmana i 5 dana nakon zahvata.
  • Pokušajte izbjegavati solarije i saune 3-4 dana nakon tretmana.
  • Ne upotrebljavati dezodoranse 24 sata ako ste bili na tretmanu protiv znojenja.
  • U slučaju da vam neke od uputa nisu jasne ili ako sumnjate u uspješnost rezultata, nazovite nas za besplatan pregled 2 tjedna nakon zahvata.

Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logo_resetar_brezak

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana