Izbjeljivanje zubi je jednostavan i bezbolan konzervativni postupak kojim se otklanjaju promjene u boji zuba nastale iz različitih razloga. Izbjeljivanjem zubi možete promijeniti boju zubi za nekoliko nijansi i tako vratiti svježinu i ljepotu osmijeha. Izbjeljivanje je idealno za osobe koje imaju zdrave zube, a željeli bi imati ljepši osmijeh.

Odluku o izbjeljivanju svakako treba prepustiti doktoru dentalne medicine kako bi postupak bio proveden pod stručnim nadzorom. Pri pregledu će naši stručnjaci odlučiti da li ste kandidat za izbjeljivanje, i ako jeste, preporučiti koju metodu primijeniti.

Najčešći materijali koji se rabe za izbjeljivanje su:

  • vodikov peroksid,
  • karbamid peroksid,
  • natrij perborat.

Na tržištu postoje različiti materijali koji zahtijevaju različite metode. Neke od tih metoda se provode kod kuće, dok se profesionalno izbjeljivanje provodi u ordinaciji dentalne medicine.

Najbrži i najsigurniji način izbjeljivanja je u ordinaciji dentalne medicine. Uglavnom je potreban jedan posjet, a postupak traje oko jedan sat. Prilikom izbjeljivanja važno je zaštiti gingivu, a gel nanositi samo na zube koje želimo izbjeliti. Rezultat izbjeljivanja vidljiv je odmah, a gotovo svako može imati koristi od izbjeljivanja zubi. Tretman je ugodan za pacijenta te savršen način uljepšavanja osmijeha.

Metode izbjeljivanja

Suvremene metode izbjeljivanja zubi koje se primjenjuju u Dental studiu Rešetar Brezak jesu metode koje su popularne u SAD i Europi. Koriste se gelovi za izbjeljivanje koji se aktiviraju kemijski, termički, svjetlosno ili laserski ovisno o izabranoj metodi izbjeljivanja.

Što prethodi postupku izbjeljivanja?

Naši će stručnjaci  temeljito očistiti zube od tvrdih i mekih zubnih naslaga, ispolirati ih te će vaši zubi biti spremni za postupak izbjeljivanja.

Da li su moguće nuspojave i koje?

Može se javiti preosjetljivost, koja prestaje nakon dan ili dva, a u nekih osoba može potrajati i nešto duže. Nakon izbjeljivanja zubi mogu biti osjetljivi na hladno, a isto tako može se javiti osjetljivost pri četkanju. Preosjetljivost zubi  ublažava se primjenom profesionalnih gelova koje će naši stručnjaci primijeniti nakon postupka izbjeljivanja.

Koliko često se postupak može ponoviti?

Maksimalno dva puta godišnje, bez štetnog učinka po zube.

Koliko se mogu posvijetliti zubi ovim postupkom?

Zubi postaju svjetliji za nekoliko nijansi u samo jednom tretmanu.

Što preporučamo pacijentima nakon tretmana?

Prvih 48 sati nakon izbjeljivanja potrebno je izbjegavati cigarete te hranu i napitke koji sadrže puno pigmenta i time bojaju zube, kao što su napr.crnu kavu, čaj, vino i sl. Izbjegavanje navedenih namirnica bilo bi idealno u trajanju oko dva tjedan, što se preporuča  kako bi se učinak izbjeljivanja što duže zadržao i osigurao bijeli osmijeh.

Preporučate li izbjeljivanje kod kuće?

Za ovaj postupak će stomatolog izraditi posebnu udlagu na koju se nanosi gel za izbjeljivanje. Gel se može dobiti od stomatologa koji će i objasniti kako ga treba pravilno koristiti. Kao i u svakoj metodi ¨sam svoj majstor¨¨, tako i u ovoj, može doći do nuspojava. Ovdje se očituju u preosjetljivosti zubnog mesa u slučaju da gel nije pravilno nanesen na udlagu.

Paste za izbjeljivanje koriste se za uklanjanje mrlja nastalih zbog hrane, pušenja, obojenih napitaka itd. Paste sadrže dodatni agens za lakše otklanjanje mrlja.
Preparati koji se koriste za izbjeljivanje kod kuće najčešće se koriste za održavanje boje nakon profesionalnog izbjeljivanja. Ti preparati nisu dovoljno jaki da izbjele zube za najmanje dvije nijanse što se smatra uspješnim izbjeljivanjem prema kriterijima Američkog društva dentalne medicine (American Dental Association).
Za postizanje bržeg i dugotrajnijeg rezultata izbjeljivanja preporučena metoda je profesionalno izbjeljivanje u ordinaciji u jednoj posjeti.

Svakako treba imati na umu da je zub osjetljiv organ i da bilo koji tretman, pa tako i izbjeljivanja zubi, treba provoditi stručna osoba.

Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logodsr

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana