Kada je zub znatnije oštećen i ne može se popraviti samo ispunom spreman je za opskrbu krunicom. Krunica je nadomjestak koji se izrađuje ukoliko nedostaje veći dio strukture zuba zbog nadoknade funkcije žvakanja (ako se radi o stražnjim zubima) ili funkcije estetike (izgleda) ako se radi o prednjim zubima. U oba slučaja materijali koji se koriste za izradu krunica trebaju zadovoljiti svojim svojstvima boju, ali i tvrdoću i čvrstoću.

Materijal koji zadovoljava sva tražena svojstva je keramika.

Dva su osnovna keramička sustava, metal-keramika i potpuna keramika (bezmetalna) keramika, odnosno keramičke bezmetalne krunice.
Najbolji materijali koji su dostupni su cirkon keramika i  potpuna keramika.

Cirkon keramika se smatra najjačim potpuno keramičkim materijalom, te se stoga koristi osim na prednjima zubima i na stražnjima gdje su sile žvakanja puno veće. Nedostatak cirkon keramike jest što je neprozirna, to je smetnja pri postizanju efekta prirodnog zuba.

KRUNICA
Na prednjim zubima, gdje je estetika primarna, efekt prirodnog zuba lako se postiže koristeći IPS EMPRESS keramiku. Izgled umjetnog zuba iz ovog materijala je takav da ga je teško razlikovati od prirodnog zuba. Da je to odličan materijal govori podatak kako u svijetu ima 40 milijuna nadomjestaka od IPS EMPRESS keramike. Pacijenti diljem svijeta prepoznali su prednost potpuno keramičkih radova koje i mi izvodimo u našem Dental studiju. Ključna osobina ove keramike je transparentnost koja dopušta prolaz svjetlosti kroz materijal, isto kao kod prirodnog zuba što nije slučaj kod metal keramike.

Metal keramičke krunice imaju podlogu iz metala (zlato, čelik, titan) koja je sa svih strana pokrivena slojevima keramike. Takve krunice izrađuju se na stražnjim zubima gdje su žvačne sile puno veće nego na prednjim zubima te stoga imaju dobru čvrstoću, tvrdoću i otpornost na lom. U koliko se radi metal keramika pravi izbor bila bi keramika na zlatnim legurama, ponajprije iz razloga što je zlato indiferentno prema gingivi što znači da na nju nema nepovoljan utjecaj. To je prednost pred ostalim legurama koje se koriste u izradi nadomjestaka. Osim toga, zbog svoje boje, zlato je najbolja podloga za postizanje željenog estetskog učinka u odnosu na sivkaste tonove neplemenitih legura.

Prilikom kompletnog pregleda ustanovit ćemo stanje vašeg oralnog zdravlja, utvrditi trenutno stanje korijena zuba i nakon toga odrediti plan terapije. Naš stručni tim izabrati će za vas najbolju opciju.

 

Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logodsr

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana