Estetska stomatologija nije posebna disciplina unutar stomatologije, ali je u suvremenom svijetu na prvom mjestu po zahtjevima koji svaki stomatološki zahvat ili uradak treba ispuniti, bez obzira radi li se o ispunu (plombi), krunici, mostu ili protezi.

Obuhvaća niz postupaka kao što su izbjeljivanje, izrdada ljuskica i krunica te ortodontske zahvate, kako bi se postignuo „savršen“ osmijeh. U današnje vrijeme, želja mnogih je da imaju lijep osmijeh, zdrave i blistave zube čiji sinonim je „hollywoodski“ osmijeh.

To je spoj umjetnosti i znanosti, ljepote i estetike. Zapravo se radi o harmoniji osmijeha koju čine oblik, pozicija, proporcija i boja zuba. Razvitak novih tehnika, materijala i tehnologija pridonosi postizanju tog visokog stupnja estetike pri izradi nadomjestaka.

Što određuje estetsku stomatologiju?

To su na prvom mjestu materijali koji se primjenjuju u liječenju i rekonstrukciji bilo pojedinih zuba, cijelog zubnog niza ili usne šupljine. Osim materijala važne su i metode rada te tehnologija izradbe pojedinih nadomjestaka. Sve to podrazumijeva i odgovarajuću opremljenost kako ordinacije tako i dentalnog laboratorija u kojem se izrađuju nadomjesci zuba.

U stomatologiji estetika se osniva na četiri elementa:

  1. boji,
  2. veličini,
  3. položaju,
  4. obliku zuba.

Prirodni zubi su „bijele“ boje, i to je njihovo temeljno svojstvo na koje se nadopunjuju nijanse i inteziteti drugih toplih i hladnih boja te prozirnost cakline.

Boja se razlikuje na raznim dijelovima jednog te istog zuba, na različitim zubima istog pacijenta te na zubima različitih pacijenata. Pojavljuje se u više nijansi.

Zubi u ustima istog pacijenta razlikuju se međusobno po tonu boje tako da razlikujemo više osnovnih tonova: žućkasti, sivkasti, smeđkasti i rozkasti.

Na istom zubu ima razlika u boji: žuta je izražena više prema gingivi (zubnom mesu), a siva incizalno, prema bridu zuba uz razne varijacije.

Sa starenjem organizma zubi postaju tamniji i siviji. Dok promjene nisu jako izražene caklina se može očistiti i osvježiti poliranjem zubi koje se vrši mehaničkim sredstvima. Za pravo izbjeljivanje potrebna je kemijska reakcija sredstva za izbjeljivanje, s površinom zuba.

Dentalni estetski zahvati koje nudimo u našoj klinici:

Postupak izbjeljivanja zubi

Zubne ljuskice kao protetski nadomjestak

Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logo_resetar_brezak

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana