Bruksizam je nesvjesno i pretjerano škripanje i stiskanje zubima. Ako imate bruksizam možete nesvijesno stiskati zube tokom dana ili stiskati i škripati zubima tokom noći. Najčešće pacijent sam ne može registrirati svoje noćno škripanje zubima, već ga na to upozorava netko iz okoline jer zbog zvuka koji pacijent proizvodi, partner ne može spavati.

Što uzrokuje bruksizam?

Kod bruksizma dolazi do trošenja zubi zbog čega zubi postaju osjetljivi i lako lomljivi. Osim promjena na zubima prisutne su i promjene u čeljusnom zglobu te na žvačnim mišićima. Sile koje pri tome nastaju tri puta su veće od sila koje nastaju pri žvakanju.

U većini slučajeva bruksizam ne uzrokuje velike komplikacije. Ipak u nekih ljudi, bruksizam može biti dovoljno učestao da izazove izraženije poremećaje i bolove. Znakovi bruksizma su slijedeći: škripanje zubima, preosjetljivost zubi na dodir i druge podražaje, zubi postaju kraći uslijed trošenja krune zuba, napetost, bol i umor mišića, osjećaj boli u ušima te glavobolje koje se javljaju u jutarnjim satima.

Kako se liječi bruksizam?

Liječenje bruksizma je kompleksno. To je stanje koje je posljedica stresa, anksioznosti i psihičke napetosti. Rješenje je, svakako, u rješavanju stresa i problema koji su uzročnici nastaloga stanja, što može potrajati. U suvremenom svijetu, stres je postao neizbježan, te gotova svaka peta osoba u snu škripi zubima.

Ono što možemo odmah učiniti je izrada udlage. Udlaga je sredstvo koje se nosi noću, ublažava sile koje nastaju stiskanjem mišića te im omogućava odmor. Najbolja udlaga je ona koja je izrađena individualno prema otisku zuba, što će učiniti vaš dr.med.dent.

Ostali postupci uključuju i korekciju okluzije, odnosno, zagriza te u konačnici i izradu protetskih radova koji će novonastalo stanje podržavati, ali sve to uz daljne nošenje udlage.

Kako koristiti udlagu?

Udlagu treba nositi po noći, a kada je moguće i po danu ako primjećujete da stišćete zube uslijed svakodnevnog stresa za vrijeme dana. Udlaga je godna za nošenje, ne izaziva smetnje, sprečava direktan kontakti zubi o zube, a time i trošenje krune zuba.

Udlaga protiv škripanja zubi će onemogućiti dalje trošenje žvačnih ploha zuba, povisiti zagriz, omogućiti pravilan položaj čeljusnoga zgloba, te spriječiti glavobolju, bol u uhu i vratu.

Nošenje udlage preporučuje se i nakon izrade protetskih radova kod pacijenata s izraženim parafunkcijskim kretnjama, kako bi se izbjegli neželjeni lomovi keramike i trošenje preostalih prirodnih zuba.

Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logo_resetar_brezak

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana