Fiksni ortodontski aparat sastoji se od bravica koje se lijepe na svaki pojedini zub i žice koja povezuje bravice.

Bravice su male kockice koje su zalijepljene na vanjsku površinu svakog zuba. Žica prolazi kroz utor (slot) na svakoj bravici i proizvodi blagu silu koja pomiče zube prema pravilno oblikovanom zubnom luku, uz istovremeno preoblikovanje koštanog tkiva u kojem se zub nalazi.

Sam aparatić je fiksna naprava koja se sastoji od bravica i žica. Fiksni aparat pacijent ne može skinuti. Ovisno o materijalu, može biti metalni ili pak estetski (kompozitni, keramički ili safirni). Keramičke, kompozitne, safirne bravice su bijele i estetski prihvatljivije dok su metalne jeftinije, ali sve imaju isti efekt. Trebalo bi naglasiti da se ne može sa svim vrstama bravica dobiti željeni učinak.

Ono što zanima sve pacijente je koliko će nositi svoj aparatić, međutim na to pitanje ne postoji fiksni odgovor i ono varira ponaosob. Aparatić se u prosijeku nosi od 12-18 mjeseci, uz održavanje higijene i redovite ortodontske pregled. Zahtjevniji slučajevi aparatić mogu nositi i po nekoliko godina.

Ipak, skidanje fiksnog aparatića za zube ne znači i kraj ortodontske terapije; zatim slijedi retencijska faza, kada vrlo brzo možemo postati bez naših novih, savršeno izravnanih zubi, ako se ne pridržavamo i ovoga koraka. Tada se mogu nositi fiksni ili mobilni aparati, čija glavna funkcija je zadržavanje zubi u pravilnoj poziciji. Tzv. “retainer” nosi se još otprilike koliko se nosio fiksni aparatić.

Kako se aparatić stavlja na zube i kako se skida?

Prvo je važno reći kako postavljanje aparatića ne traje dugo i sasvim je bezbolno! Postavlja se lijepljenjem bravica na zube, unošenjem žice te postavljanjem gumica koje kontrukciju drže na mjestu. Vrijeme postavljanja je oko 30 minuta. U slučaju pada bravice, potrebno je hitno javiti se ortodontu. S druge strane, skidanje aparatića vrši se uz ortodonska kliješta specifično dizajnirana za ovaj postupak. Ponovno, cijeli postupak je bezbolan, a završava se poliranjem zubiju s mnogobrojnim gumicama.

Od čega se sve sastoji fiksni aparatić?

Fiksni aparatić sastoji se od bravica, žice i gumica.

Bravice mogu biti:

  • estetske – kompozitne,
  • keramičke ili safirne,
  • koje su prozirne i na zubu jedva vidljive, a na zub se lijepe posebnim sredstvima koja ne oštećuju zubnu površinu.

Tijekom terapije žica se mijenja, od tanjih elastičnih prema debljima i krutima. Žica se proteže kroz cijeli aparatić, prolazi kroz bravice i odgovorna je za pomicanje zubi. Tri su osnovna materijala od kojih je žica izrađena, a to su nikal titan, titan molibden i čelik. Razlikuju se po elastičnosti, debljini i obliku.

Upute za nošenje fiksnog ortodontskog aparata

Tijekom nošenja aparata može doći do odljepljivanja bravica, lomova žice i ostalih elemenata aparata, te izvlačenja žice iz cjevčica. U tom slučaju svakako se treba javiti ortodontu. Kako bi se izbjegle ovakve nezgode koje dovode do prečestih izvanrednih posjeta ortodontu i do produženja trajanja terapije, pacijent treba obratiti pažnju na način žvakanja i izbjegavati određene namirnice.

Svakako treba izbjegavati ljepljive i tvrde slatkiše, kokice, orašaste plodove i namirnice koje ih sadrže, te izrazito tvrdu hranu kao što je dvopek, tvrda korica kruha i slično. Voće i povrće kao što su jabuka, kruška i sirova mrkva treba narezati na komade, ne odgrizati. Meso s kosti također treba konzumirati narezano. Općenito konzumaciju slatkiša treba svesti na najmanju moguću mjeru. Žvakaće gume bez šećera nisu zabranjene dok griženje noktiju, vrha olovke i slično također može dovesti do lomova dijelova aparata.

Bijele mrlje na zubima, koje se mogu ponekad vidjeti nakon skidanja ortodontskih bravica, nisu posljedica djelovanja samih bravica već loše higijene za vrijeme ortodontske terapije. Radi se o demineralizaciji cakline uzrokovanoj taloženjem plaka oko bravica.

Osim demineralizacija i karijesa, posljedica loše higijene može biti i upala zubnog mesa koja se manifestira pojavom crvenila i otoka. Upravo zato, iznimno je bitno detaljno održavati higijenu usne šupljine i redovito četkati zube. Najbolji odabir za održavanje higijene su četkice za zube dizajnirane specifično za osobe s aparatićima za zube, kao i korištenje zubnog konca, interdentalne četkice i tuša za zube.

Neugoda prilikom nošenja aparata

Iako samo postvljanje aparata nije neugodno, ono može postati neugodno ubrzo. Bol i nelagoda prilikom žvankanja obično se javlja nakon postavljanja i ponekad nakon aktivacije ili promjene žičanog luka tijekom terapije. Traje obično 4-7 dana i najčešće nije jakog intenziteta. U prvim danima nakon postavljanja aparata mogu se javljati iritacije i ozljede na sljuznici usne šupljine.

Retencija

Retencija je postupak očuvanja rezultata ortodontske terapije. Nakon ortodontske terapije potrebno je određeno vrijeme da se tkiva koja okružuju zub prilagode na njegov novi položaj. Trajno očuvanje rezultata terapije, pogotovo u odrasloj dobi, predstavlja ortodontima veliki problem i zahtijeva disciplinu i suradnju pacijenta.

Trajanje retencijskog perioda ovisi o vrsti ortodontske anomalije i dobi u kojoj je terapija izvršena. Često se preporuča doživotna retencija kao jedini siguran način prevencije od postepenog pomicanja zubi u položaj različit od položaja postignutog terapijom.

U svrhu očuvanja rezultata ortodontske terapije koriste se tzv. fiksni i mobilni „retaineri“. Fiksni retainer je tanka žica koja je zalijepljena na stražnju stranu zuba, najčešće sjekutića i očnjaka. Mobilni retaineri su tanke prozirne udlage koje potpuno prijanjaju uz zube i nose se, prema uputi ortodonta, u prvo vrijeme nakon skidanja bravica danju i noću, kasnije samo noću.

Lingvalna tehnika

Želite li da je Vaš ortodontski aparatić sa stražnje strane zuba i da se uopće ne vidi? U tom slučaju za vas je idealan odabir aparatić čije se zaobljene bravice postavljaju s unutarnje strane zuba. Osim što su nevidljive, smatra su da su potencijalno i brže, kao i da je terapija s njima nešto manje bolna.

Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logodsr

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana