Znanstvenici sa sveučilišta u Helsinkiju prepoznali su potrebu za mogućnosti ekspresnog i ranog otkrivanja parodontalnih bolesti te su uspješno kreirali prvi u svijetu dijagnostički test koji iz uzorka slike radi upravo to.

PerioSafe je prvi takav enzimsko-imunološki test uz pomoć kojega se kod odabranih stomatologa može otkriti parodontalna bolest i prije nego što se pokažu vidljivi znakovi bolesti, a rezultati su gotovi za manje od 5 minuta.

Riječ je potpuno sigurnom, bezbolnom i visokopouzadnom postupku. Nakon nekoliko minuta omogućena vam je jednostavna i precizna ocjena potencijalnih rizika u vidu parodontalnih bolesti.

U Hrvatskoj čak 80% odrasle populacije ima neki oblik parodontalnog oboljenja a čak 40% ih ne pokazuje nikakve vidljive znakove oboljenja i to se, uz neodlazak stomatologu, smatra najvećim problemom.

Pacijent u prosjeku do svoje 65.godine izgubi 14,2 zuba no uz redovite posjete stomatologu gubitak se smanjuje do 90%.

Što je paradontna bolest?

Riječ je o prikrivenom kroničnom upalnom procesu zbog čega je njegovo otkrivanje u ranoj fazi dosad bio veliki izazov. Bolest se najčešće otkriva tek u fazi koja zahtjeva dugotrajnije i zahtjevnije liječenje. Paradontna bolest razvija se tiho, a zbog izostanka boli ili drugih izraženijih pokazatelja u ranoj je fazi često puta nezamjećena. Upravo je ova bolest najraširenija kronična upalna bolest današnjice.

Kod oboljenja paradonta, zubno meso se odvaja od korijena zuba i na tome mjestu pojavljuju se zubni džepovi. Duboki džepovi stvaraju veliku inficiranu ranu kroz koju je omogućen prodor patogenih bakterija, otrova i drugih štetnih tvari u cjelokupni krvni sustav što uzrokuje infekciju cijeloga tijela tj. sistemske infekcije.

Da je paradontna bolest vrlo ozbiljna pokazuju i rizici za bolesnike s uznapredovalom upalom zubnog mesa, a to su dvaput veći rizik od srčanog infarkta, triput veći rizik od moždanog udara, 7 puta veća vjerojatnost za prijevremeni porod i nedovoljnu težinu novorođenčadi, veća vjerojatnost za nastanak šećerne bolesti, oslabljeni tjelesni imunitet te učestalost plućnih oboljenja.

Kako djeluje PerioSafe?

Ovaj test temelj se na otkrivanju aktivnosti enzima MMP-8 koji je ključan enzim i uzročnik gubitka kolagenske veze, nastanka te produbljivanja parodontalnih džepova. Povećana koncentracija navedenog MMP-8 enzima (>25ng/m) znači da je vaš imunološki sustav već započeo s aktivacijom te da je parodontalna bolest već u tijeku.
Ovaj test namijenjen je svim osobama starijim od 30 godina koji smatraju kako nemaju nikakve parodontalne bolesti te do sada nisu bili liječeni od njih.

Parodontalna bolest ozbiljan je problem. Ona ugrožava i pogoršava opće zdravstveno stanje pojedinca a samo testiranje izrazito se preporuča svima onima kojih se ubrajaju u rizičnu skupinu odnosno imaju bilo koju od navedenih sustavnih bolesti: kardiovaskularne bolesti, plućne bolesti, šećerna bolest, reumatoidni artritis, osteoporozom i endometrioza.

Ostale također rizične skupine su starije osobe, pušači, trudnice, žene u menopauzi i postmenopauzi, osobe često izložene stresu, one s oslabljenim imunološkim sustavom ili imunološkim oboljenjem, osobe sa zubnim implantantima i zubnim aparatom i dr.

Testiranje je brzo, jednostavno i efikasno, a obavlja se uzimanjem uzorka iz sline što ovaj ekstremno koristan process čini posve bezbolnim. Testiranje se preoporuča 1-2 put godišnje za vrijeme redovnih posjeta doktoru dentalnog zdravlja a važno je napomenuti da se obavlja prije profesionalnog nakupljanja zubnih naslaga.

Rezultati testa

Ako test pokaže negativan rezultat znači da u trenutku ispitivanja niste bili izloženi riziku od parodontalne razgradnje tkiva, također može značiti kako su potencijalne terapijske mjere bile uspješne kao i vaša oralna higijena.

Ako vas dočekaju pozitivni rezultati nema mjesta panici. Takav rezultat ukazuje na povećan rizik za paradontu razgradnju tkiva I akutnu upalu odnosno da je bolest već počela no tu nastupa vaš stomatolog. On će razgovarati s vama o odgovarajućim mjerama kojima ćete povratiti zdravlje oralne šupljine i tako spriječiti negativan utjecaj na vaše opće zdravlje.

Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logodsr

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana