Što je kemijski piling?

Kemijski pilinzi su odlična anti-age metoda, osim anti-age učinka daju izvrsne rezultate kod liječenja akni, ožiljaka od akni i hiperpigmentacijskih mrlja na licu. Upotreba kemijskih pilinga duga je više od nekoliko stoljeća. To su tretmani koji se najčešće koriste za osvježavanje kože lica,vrata,dekoltea i ruku. Popularni su zbog jednostavne primjene, minimalnih nuspojava i dobrog učinka.

Kemijski pilinzi dijele se na temelju dubine djelovanja na površinske, srednje i duboke pilinge. To se odnosi na dubinu njihovog prodiranja u kožu, a prema tome i količinu eksfolijacije koju će izazvati. Najčešće se izvode upravo površinski pilinzi koji ulaze u epidermis i za rezultat daju glatku,sjajnu i kompaktnu kožu. Svrha svakog piling je izazivanje eksfolijacije kože i time stimulacija stvaranja novog tkiva.

Kemijski se piling najčešće provodi kroz nekoliko tretmana u razmaku od 7 – 14 dana što ovisi o vrsti pilinga i tipu kože.

Nakon pripremne faze čišćenja, slijedi sam postupak kemijskog pilinga. Piling se na lice nanosi pomoću kista. Duljina djelovanja pilinga ovisti o vrsti pilinga i indikaciji za koju je namjenjen i individualno se prilagođava svakom pacijentu. Većina se pilinga ostavlja da djeluje nekoliko minuta i potom neutralizira, dok pojedini pilinzi ne zahtijevaju neutralizaciju.

Nakon tretmana koža je kratkotrajno crvena i topla, a ovisno o vrsti pilinga, nakon nekoliko dana može doći do ljuštenja koje može biti umjereno, a u nekim slučajevima i jako izraženo. Minimalno 14 dana nakon tretmana preporuča se kožu njegovati kremama koje potiču epitelizaciju i obavezno koirstiti kreme za zaštitu od sunca sa visokim UV faktorom.

Poboljšanje izgleda kože i osvježenje postiže se postepeno. Krajnji rezultat vidljiv je par tjedana nakon posljednjeg provedenog pilinga.

Kemijski pilinzi mogu se provoditi kao zasebni tretmani ili što je uvijek preporučljivo, u kombinaciji s drugim tretmanima, kao što su mezoterapija ili microneedling, skinboosteri, laseri itd.

Učinci kemijskih pilinga su ublažavanje bora i ožiljaka, ujednačavanje tena, što rezultira osvježenim i ljepšim izgledom kože.

Kemijske pilinge preporučujemo provoditi u hladnom periodu godine, kada nema mnogo sunčanih dana i intenzitet sunčevog zračenja je manji. To su jesen, zima i u rano proljeće.

Tko je kandidat za kemijski piling?

Svaka osoba koja želi osvježiti svoj izgled, poboljšati teksturu i vlažnost svoje kože, ublažiti bore ili ujednačiti ten te ublažiti hiperpigmentacije. 

Kod osoba tamnije puti potrebno je nešto više opreznije kod kemijskog pilinga jer jaki kemijski pilinzi mogu uzrokovati jaču hiperpigmentaciju na tamnijoj koži. Brigu o tome prepustite vašem liječniku.

Koje rezultate kemijskog pilinga mogu očekivati?

Rezultat djelovanja kemijskog pilinga je glatka, sjajna i kompaktna koža. Kemijski plinzi pomažu ublažiti hiperpigmentaciske mrlje i neujednačen ten koji je posljedica sunčanih oštećenja, ublažiti vidljivost bora i linija te poboljšati teksturu kože i smanjenjiti pretjeranu proizvodnju sebuma.

Nijedan oblik kemijskoga pilinga ne može ukloniti ili smanjiti izgled krvnih žila na koži, ne može promijeniti izgled povećanih pora, nema učinak na keloidne ožiljke, ne djeluje kao face-lifting i svi imaju ograničeno djelovanje na poboljšanje kožnih diskoloracija kod osoba tamnije boje kože.

Kakav je oporavak nakon kemijskog pilinga?

Nakon kemijskog plinga javlja se crvenilo i lagana oteklina koji se vrlo brzo smiruju.

Nakon nekoliko dana moguće je i vidljivo ljuštenje kože, dok se stara oštećena koža obnavlja I regenirira te ju zamijenjuje nova svježa, glađa koža.

Nakon bilo kojeg pilinga, važno je držati se preporuka liječnika, što obavezno uključuje i primjenu krema za zaštitu od sunca s visokim zaštitnim UV faktorom.

Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logo_resetar_brezak

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana