Hrkanje je jedan od vodećih poremećaja spavanja, to je česta pojava i oko 25% ljudske populacije pati od ovog poremećaja svakodnevno, dok preko 30-40% odraslih osoba hrče povremeno (bar jednom tjedno). Među pretilim osobama hrkanje je daleko učestalije.Statistike o hrkanje često su proturječne i kreću se oko 30% kod odraslih ljudi, a u nekim zemljama i do 50%, a postotak raste preko 60% u osoba starijih od 60 godina.

Hrkanje se može javiti samo tijekom spavanja, zato što u toj fazi dolazi do snižavanja tonusa mišića dišnih puteva. Nakon buđenja ponovno se uspostavlja tonus mišića dišnih puteva i zato se hrkanje ne javlja kada smo budni. Fizička opstrukcija protoku zraka kroz usta i nos je uzrok hrkanja. Nije jasno zašto, ali hrkači sebe ne čuju premda buka kod hrkanja zna biti i do 85 dB .

Hrkanje nije moguće zaustaviti vlastitom voljom, niti ga je moguće trajno izliječiti. Međutim, može se uspješno kontrolirati. Ovdje dentalna terapija udlagama protiv hrkanja pomaže u rješavanju problema.

Kako do udlage protiv hrkanja?

Doktor dentalne medicine izraditi će intraoralnu udlagu, Silensor – Snoreguard, to je udlaga koje se koriste kod pacijenata koji pate od poremećaja disanja u snu (hrkanje, apneja). Udlage se izrađuju temeljem individuslnih otisaka.

Silensor je udlaga koja se sastoji od jedne prozirne udlage za gornju čeljust te jedne za donju čeljust povezanih bočnim spojnicama. Spojnice se postavljaju tako da drže donju čeljust pomaknutu prema naprijed, tako se omogućava bolje strujanje zraka i smanjuje hrkanje.

Udlaga je udobna za nošenje, a klinička ispitivanja pokazala su učinkovitost kod više od 80% pacijenata Silensor udlaga protiv hrkanja prihvatljiva je za pacijenta jer je ugodna za nošenje, najmanje invazivna metoda i cijenom prihvatljiva.

Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logodsr

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana