Endodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi dijagnostikom, patologijom i terapijom zubne pulpe.

Zubna pulpa je meki dio zuba za razliku od zubne krune ili korijena zuba koji su tvrdi dio zuba.

To je splet krvnih žila i živaca što ispunjavaju šupljinu unutar zuba i u dijelu zubne krune i u dijelu korjena zuba. Kada dođe do upale zub treba endodontski liječiti što za cilj ima spriječavanje širenja infekcije te očuvanje zuba i njegovog korijena.

Terapija korijenskoga kanala najčešći je postupak u endodonciji. Endodontsko liječenje podrazumijeva uklanjanje zubnog živca i temeljito čišćenje korijenskog kanala. Nakon dezinfekcije korijenskoga kanala, učini se punjenje kanala trajnim ispunom kako bi se spriječilo prodiranje bakterija u unutrašnjost korijena.

 

ENDODONCIJA

Endodonstski postupak uključuje i radiološko određivanje broja i položaja korijenskih kanala, elektronsko određivanje položaja vrha korijenskog kanala, te upotrebu koferdama. Naš zadatak je liječiti i sačuvati zub jer i takav ima svoju zadaću, a od neprocjenjive važnosti može biti u planiranju i izradbi nadomjestaka kojima će pacijent vratiti funkciju žvakanja, govora ali i estetike.

Endodontsko liječenje provodi se ponekad i kada zubi ne pokazuju simptome koji bi zahtijevali liječenje. To je česti slučaj u protetici pri planiranju protetskoga rada kada pojedine zube treba devitalizirati kako bi se što bolje uklopili u predviđeni izradak.

Nakon završenog endodontskog tretmana, zubna kruna je najčešće oštećena, zub mijenja boju ( potamni) te se preporučuje izradba krunice ili mosta, ovisno o situaciji, kako bi se zub dodatno zaštitio. Naj taj način dugotrajno je očuvana funkcija i estetika zuba.

Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logo_resetar_brezak

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana