Propadanje zubi je jako česta pojava koja se može javiti kod svih osoba, neovisno o dobi ili spolu. Ako se ne počne liječiti na vrijeme, propadanje zubi može postati ozbiljan problem koji u konačnici uzrokuje i gubitak zubi. Donosimo savjete kako ćete najlakše spriječiti i zaustaviti propadanje zubi:
  • Eliminirajte šećer - Šećer smanjuje pH vrijednost u ustima i uzrokuje kiselo okruženje. Također može smanjiti udio minerala u sastavu zubi. Također, bakterije koje obitavaju u usnoj šupljini se hrane šećerom. Što više šećera unosite, to će se bakterije više razmnožavati. Rafinirani šećer pokušajte u potpunosti eliminirati i nakon svakog konzumiranja zube odmah operite.
  • Povećajte unos mlijeka i mliječnih proizvoda - Za prevenciju propadanja zubi je vrlo važno povećati unos vitamina topivih u masti, kao i minerala. Obrano mlijeko i mliječni proizvodi su odličan izbor, kao i kokosovo ulje, avokado, masline i masna riba. Povećajte unos fermentiranih namirnica i izbjegavajte procesuiranu hranu.
  • Izbjegavajte zubne paste s fluoridom - Možda jesu nešto skuplje, ali su puno bolje za zdravlje zubi i zubnog mesa. Neka istraživanja su pokazala da fluorid može povećati rizik od povlačenja zubnog mesa i kroničnih upala.