Nepravilnom ili nedostatnom oralnom higijenom na zubima se nakupljaju meke naslage hrane koje formiraju plak i sadrže bakterije koje su odgovorne za nastanak karijesa. Plak je danas najčešći uzročnik nastanka parodontalne bolesti. Uz pomoć minerala iz sline procesom mineralizacije plak se pretvara u zubni kamenac koji dodatno pogoduje razmnožavanju bakterija. Iz istog se da zaključiti da će kamenac nastati onda kada se naslage hrane dobro ne očiste s površine zuba.

Pojačano stvaranje plaka u nedostatku higijene može uzrokovati mekana hrana koja se lakše lijepi na zube od one tvrđe. Osim toga kod nepravilnog položaja zubi zbog njihove zbijenosti otežano je četkanje i samočišćenje zbog čega hrana ostaje u prostorima između zubi i uz zubno meso. Nepravilno napravljeni ili istrošeni ispuni (plombe) koji odstoje od zuba kao i građa cakline (manja glatkoća cakline) su također mjesta na kojima se skupljaju naslage. Iz svih tih razloga može doći do povećanog stvaranja kamenca.

Izbjegnite upale zubnog mesa redovitim čišćenjem kamenca

Najčešća mjesta njegovog povećanog nakupljanja su jezična strana donjih prednjih zubi i obrazna ploha gornjih prvih molara, jer se tu nalaze izvodni kanali žlijezda slinovnica. Kako bi izbjegli upale zubnog mesa, zubni se kamenac mora redovito odstranjivati, barem jednom godišnje, a poželjno je svakih 6 mjeseci ili po potrebi češće, ovisno o brzini njegovog stvaranja. Osim profesionalnog čišćenja zubi od jednake je važnosti i pravilna oralna higijena kod kuće kako bi spriječili zadržavanje hrane na zubima. O pravilnom četkanju, vrstama četkica i dodatnim sredstvima za čišćenje zubi educirat će vas vaš stomatolog.

Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logo_resetar_brezak

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana