Važno je da su vlakna na četkici pravilno postavljena: kratka i umjereno čvrsta u sredini, a malo duža i mekša sa strane, tako da nježno masiraju zubno meso i zavlače se u uske prostore među zubima. Ima li četkica držak koji ne klizi u ruci, tada je možete držati u pravilnom položaju. Električna četkica nije ništa učinkovitija od obične koja se pravilno koristi. Ipak, može biti praktična onima kojima se stalno žuri ili nespretnima, koji ne uspijevaju pravilno držati četkicu. Ako vas privlači električna četkica, odaberite onu koja ima najveći broj okretaja i kružno se kreće. Dovoljno je dvije minute sporo pomicati četkicu po zubima i obuhvatiti sve zube dok ne postanu savršeno čisti.

Na što trebamo obratiti pažnju kada kupujemo četkicu za zube?

  • Važna je veličina dijela za četkanje. Njezina glava, dužinom i širinom, mora odgovarati veličini usta i zuba. Ne smije biti ni premala ni prevelika, kako bi mogla doprijeti do svih zuba i nepristupačnih dijelova usne šupljine.
  • Kada je riječ o vlaknima, postoje ona mekana, srednje tvrda i tvrda. Djeca bi trebala koristiti četkice s mekim vlaknima, zaobljenima na vrhovima. Ovakve četkice preporučuju se i starijim osobama i onima koje nose proteze, dok su tvrde dobre za osobe s velikim i čvrstim zubima.
  • Sve više ljudi kupuje i četkice s rebrastim ili bodljikavim dodacima za čišćenje jezika ili one čiji je vrh takav da može doprijeti do najudaljenijih dijelova usta. Stoga obratite pažnju i na takve četkice.

Savjeti za pranje zubi:

Čak 80 posto odraslih ne pere zube ispravno, a loša tehnika može oštetiti desni i ostaviti bakterije u zubima. Nanesite malo paste za zube, veličine graška. Počnite sa stražnjim gornjim zubima. Držite četkicu pod kutem od 45 stupnjeva i radite kružne pokrete. Nemojte naprijed-nazad pomicati četkicom. Tako operite gornje zube te učinite isto s donjima i s unutarnje strane. Nakon toga nemojte ispirati. Pasta koja ostane na površini više štiti zube od karijesa. Koristite li električnu četkicu, nemojte kružno prati zube već lagano pomičite četkicu uzduž desni.