Bruksizam je nesvjesno i pretjerano škripanje i stiskanje zubima. Ako imate bruksizam možete nesvijesno stiskati zube tokom dana ili stiskati i škripati zubima tokom noći. Najčešće pacijent sam ne može registrirati svoje noćno škripanje zubima, već ga na to upozorava netko iz okoline jer zbog zvuka koji pacijent proizvodi, partner ne može spavati.

Kod bruksizma dolazi do trošenja zubi zbog čega zubi postaju osjetljivi i lako lomljivi. Osim promjena na zubima prisutne su i promjene u čeljusnom zglobu te na žvačnim mišićima.

U većini slučajeva bruksizam ne zrokuje velike komplikacije.  Ipak u nekih ljudi, bruksizam može biti dovoljno učestao i izražen da izazove poremećaje čeljusnog zgloba, glavobolje, bolove u licu, oštećenja zuba, ispuna i protetskih radova.

Liječenje bruksizma je kompleksno. To je stanje koje je posljedica stresa, anksioznosti i psihičke napetosti. Rješenje je, svakako, u rješavanju stresa i problema koji su uzročnici nastaloga stanja, što može potrajati.

Ono što možemo odmah učiniti je izrada udlage. Udlaga je sredstvo koje se nosi noću, ublažava sile koje nastaju stiskanjem mišića te im omogućava odmor. Najbolja udlaga je ona koja je izrađena individualno prema otisku zuba, što će učiniti vaš dr. dent.med. Ostali postupci uključuju i korekciju okluzije, odnosno, zagriza te u konačnici i izradu protetskih radova koji će novonastalo stanje podržavati, ali sve to uz daljne nošenje udlage.

Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logo_resetar_brezak

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana