Simptomi izlaženja prvih zuba kod beba mogu biti lakši i teži.

Zbog različitih iskustava roditelji, ali i psiholozi najčešće se ne slažu oko stupnja boli kroz koje dijete prolazi.

Većina simptoma koju ćemo napisati se najčešće veže za rast prvih zubića, no ipak, ako niste sigurni, nije loše da se posavjetujete s pedijatrom.

Prvi zubi kod beba i iritacija 

Kada su maleni, ali oštri zubići sve bliže površini, desni vaše bebe najčešće su upaljene i osjetljive, na što će vaša beba reagirati plačem ili razdražljivošću. Bol takve vrste najčešće se javlja pri izlasku prvih zubića i eventualno tijekom izlaza sjekutića, jer su mnogo veći nego zubi koji su do tada narasli. Razdražljivost može biti i povezana s osjećajem prvih zubi, na koje beba nije naviknuta, te tek uče živjeti s njima.

Slinjenje pri nicanju prvih zubi

S tri ili četiri mjeseca starosti vaša beba će početi sliniti, više nego što je normalno. Kod nekih beba to slinjenje će biti će jače nego kod drugih.

Ugrizi i nagrizanje svega što bebi dođe pod ruku

Beba kojoj rastu zubi će staviti u usta svaki predmet koji joj dođe pod ruku. S pritiskom ugriza beba smanjuje pritisak koji se stvara u desnima. Kupite u trgovini igračke koje su namijenjene baš za to, te ih redovito perite.

Trljanje obraza i potezanje ušiju

Bol i svrbež u desnima posebno prilikom rasta kutnjaka može navesti dijete da si grebe i trlja obraze, te povlači uho ili trlja uho, jer se često bol prenosi. No, morate biti oprezni, djeca često trljaju i povlače uho, kada imaju upalu uha.

Rijetka stolica ili proljev kao simptom

Izlaženje zuba djeluje i na bebinu psihu tako da se može dogoditi da dobije rijetku stolicu ili proljev. Neki to čak povezuju s velikom količinom progutane sline, koja razrjeđuje stolicu. Ipak, proljev ne bi smio biti prejak.

Povišena temperatura

Blago povišena temperatura može biti jedan od znakova izlaženja zubića. Neki roditelji i pedijatri će se složiti oko te činjenice, neki neće. Na vama je da procijenite i posavjetujte se s pedijatrom ukoliko beba ima blago povišenu temperaturu dulje od dva dana.

Loš san (je sasvim normalan kod nicanja zubi)

Zbog boli koje beba može osjećati tijekom dana i noći, vjerojatno će se teže zaspati i češće će se buditi ukoliko će bol postati jača. No, često buđenje će se najčešće javlja prilikom izlaska prvih zubića.

Na žalost, nema mnogo stvari s kojima biste mogli pomoći bebi, no to je jedan od perioda i procesa koji smo svi morali proći, pa će tako proći i vaša beba.

Vjerojatno će biti nešto više neprospavanih noći i plača, no sjetite se kako će vaša beba biti slatka kada joj izađu prvi zubići.

Pročitajte više o oralnom zdravlju kod djece.

Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logo_resetar_brezak

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana