Kada pomislite na sam pojam lošeg zadaha, najbolje riješenje se čini pepermint ili neki drugi osvježivač daha. Nažalost, to je samo trenutno rješenje i najbolje je pokušati otkriti koji je mogući razlog lošeg zadaha. Pretpostavka je da se barem dva puta dnevno četkaju zube i tako se osigurava zadovoljavajuća oralnu higijenu.

Donosimo potencijalne uzroke lošeg zadaha kada u pitanju nije loša higijena:

  • Suha usta - Svi smo čuli za loš jutarnji zadah, naročito ako se spava s otvorenim ustima. Gotovo sličan učinak ima previše pričanja. Stoga je prilično nezahvalno ako si profesorica ili komičarka, odnosno u opisu ti je posla da moraš puno pričati. Uglavnom, loš zadah dolazi iz bakterije u ustima koja razgrađuje konzumiranu hranu i stvara spojeve sumpora intenzivnog mirisa. Toj bakteriji odgovara suhoća usta koja se povećava prilikom dugotrajnog pričanja. Često ispijanje vode ili korištenje žvakaće gume potiču slinu i donekle rješavaju problem.
  • Plak na zubima i jeziku - Mnogi su svjesni stvaranja plaka u ustima te redovito četkaju zube i koriste zubni konac kako bi spriječili nastajanje kamenca i zubnih naslaga. Isto tako nisu svjesni kako se plak stvara i na stražnjem dijelu jezika. Stoga svakako četkaj zube, ali i jezik ili još bolje - nabavi strugalicu za jezik.
  • Gladovanje - Stručnjaci su također otkrili kako je zadah bolji ako ste nedavno konzumirali hranu a lošiji što je duži period prošao od trenutka kada ste zadnji puta jeli. Vjeruje se kako slina koju proizvodimo kada počnemo žvakati, zajedno s činom gutanja, može pomoći ukloniti neke od bakterija koje proizvode loš miris sa stražnje strane vašeg jezika. Zapravo, namirnice poput sirovog voća i povrća djeluju kao prirodno strugalo jezika.
  • Korištenje lijekova - Postoji veliki broj lijekova, bilo na recept ili u slobodnoj prodaji, koji isušuju usta te stvaraju loš zadah. Lijekovi protiv depresije i anksioznosti, lijekovi za opuštanje mišića, antihistaminici, lijekovi protiv bolova i dekongestivi su najčešći krivci za loš zadah.