S obzirom na to da se velik dio populacije žali na bruksizam, indikacijsko je područje za okluzalnu terapiju u stomatologiji iznimno široko. Pod okluzalnom terapijom podrazumijeva se svaka stomatološka intervencija usmjerena na mijenjanje postojećeg stanja zagriza, kontaktnog odnosa zuba ili položaja donje čeljusti, a sve u terapijske svrhe.

Privremena ili reverzibilna terapija podrazumijeva privremeno mijenjanje postojećih okluzalnih odnosa ili položaja donje čeljusti. Izvodi se pomoću specijalnih mobilnih nadoknada, tzv. stabilizacijskih ili relaksacijskih udlaga, koje privremeno mijenjaju postojeći kontaktni odnos zuba. Učinak je privremen jer se nakon uklanjanja udlage okluzalni odnosi vraćaju u prijašnje stanje. U najvećem broju slučajeva služi kao početni oblik terapije s ciljem ublažavanja simptoma, opuštanja žvačnih mišića i stabilizacije odnosa u čeljusnim zglobovima. Eventualni uspjeh okluzalne terapije ukazuje na opravdanost promjene postojećih okluzalnih odnosa u terapijske svrhe, upućuje na dobru prognozu i pruža konkretne smjernice za definitivnu rekonstrukciju okluzije.

Definitivna ili ireverzibilna terapija je svaka stomatološka intervencija koja trajno mijenja postojeće stanje okluzije, kontaktni odnos zuba ili položaj donje čeljusti u terapijske svrhe. Podrazumijeva uravnoteženje okluzije selektivnim brušenjem, konzervativnu terapiju plombama, protetsku rekonstrukciju i ortodontsku terapiju. Budući da se trajno mijenja postojeći kontaktni odnos zuba ili položaj mandibule, terapijski cilj nastoji se postići sa što manje promjena u postojećoj okluziji. Naime, kada su dovoljne samo male promjene u kontaktnom odnosu zuba, okluzija se može uravnotežiti tzv. selektivnim brušenjem, ali samo i isključivo u slučajevima gdje se uravnoteženje okluzije može postići brušenjem u caklini zuba (prvi, vanjski sloj zuba). U slučajevima u kojima se cilj ne može postići brušenjem u caklini, indicirana je rekonstruktivna terapija plombama, inlayima, onlayima, overlayima te fiksnim ili mobilnim zubnim nadomjescima koji će nadoknaditi izgubljene zube i uspostaviti željeni kontaktni odnos.

Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logo_resetar_brezak

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana