Svakodnevnom njegom, pravilnom prehranom i redovitom stomatološkom kontrolom, mogu se spriječiti najčešća oboljenja zubi - karijes i paradontoza. Zdravlje zubi uvelike ovisi o načinu prehrane, a njihov je glavni neprijatelj šećer kojeg bakterije za vrijeme konzumacije pretvaraju u mliječnu kiselinu, što pogoduje kvarenju zubi. Prije svega, smanjite prisutnost šećera u prehrani, slatko, osim voća, prestanite konzumirati između glavnih obroka. Naime, za zdravlje zubi mnogo je bolje konzumirati slatko jednom dnevno - i to u kombinaciji s jednim od glavnih obroka. Nakon svakog slatkog obroka bilo bi dobro pojesti i neku od namirnica koja prirodno čisti zube, primjerice jabuku ili mrkvu. Naime, sirovo voće ili povrće zahtijeva čvršće, snažnije i dulje žvakanje, koje samo po sebi pridonosi boljem čišćenju usne šupljine te tako smanjuje rizik od kvarenja zubi. Ako ste preferirali bijelo vino jer crno ostavlja mrlje na vašim zubima, promislite ponovo. Bijelo vino može također uzrokovati oštećenje zuba. Njemački su istraživači zaključili kako konzumacija bijelog vina, kao što je chardonnay, uzrokuje više štete zubnoj caklini nego crno vino. Namakali su zube 24 sata u vinima i zaključili da dolazi do gubitka kalcija i fosfora iz cakline do dubine od 60 mikrometara. Žvakaće gume bez šećera su čak i korisne za zube, jer pomažu razgradnji hrane koja se zalijepila za zube, te potiču nastanak sline. Žvakaće gume sa ksilitolom (zamjenom za šećer) doslovno reduciraju nastanak karijesa.