Pečaćenje fisura i jamica profilaktičko je zalijevanje mladih trajnih zuba čime se postiže stvaranje zaštitnog sloja u cilju spriječavanja retencije hrane i djelovanje bakterija. Pečaćenje zubi spada u preventivne postupke u stomatologiji. Njime zaštićujemo trajne zube od mogućnosti za razvoj karijesa.

Postupkom pečaćenja smanjuje se dubina fisura pa retencija hrane nije moguća, samim time smanjena je mogućnost nastanka plaka koji je glavni etiološki čimbenik u nastanku karijesa. Pečaćenje se preporuča raditi kod djece, odmah nakon nicanja prvih trajnih kutnjaka.

Dijete je potrebno upoznati sa stomatologom i stomatološkom ordinacijom prije pojave karijesa. Time dijete stječe sigurnost, osjećaj opuštenosti, pristaje na suradnju i ne boji se prilikom kasnijih dolazaka stomatologu ako se i pojavi karijes. Svakako se preporuča napraviti prvi pregled dijeteta i upoznavanja sa stomatološkom ordinacijom prije navršene 3 godine života.

Fisure su usjekline na kruni zuba koje se nalaze između zubnih kvržica. Oblik i dubina fisura razlikuju se između pojedinaca, a utječu na rizik od pojave karijesa – duboke fisure s uskim ušćem na kojeg se nastavlja proširenje predstavljaju mjesta pogodna za nakupljanje plaka. Duboke fisure predstavljaju mjesta gdje nastaje plak i gdje se otežano čiste zubi. Više od 75% karijesa počinje u tim dubokim fisurama. Da bismo sve to spriječili preporuča se zaštiti trajne zube pečaćenjem zubi i time svesti rizik za razvoj karijesa na minimalnu razinu.

Potpuno bezbolno i bez „brušenja“ zuba, fisure zuba se očiste i zapečate kompozitnim materijalom ili staklenoionomernim cementom. Boja pečata odgovara boji zuba i nimalo ne ugrožava estetiku. Postupak pečaćenja važno je provesti nedugo nakon nicanja trajnog zuba.

Postupak

Postupak pečaćenja potpuno je neagresivan, bezbolan, brz i napose učinkovit zahvat. Tretira se samo žvačna ploha zuba koja se na kraju zalijeva plastičnom masom te se duboke jamice pretvaraju u plitke koje se manje podložne nastanku karijesa. Tako nepravilna površina zuba postaje glatka, bez mjesta gdje se zadržava hrana te na taj način puno dostupnija četkici ali i fiziološkom samočišćenju. Nakon što se dijetetu napravi pečaćenje zubi, preporuča se dolaziti na redovite kontrole svakih 4-6 mjeseci kako bi se kontrolirali pečati i kako bi se spriječio razvoj karijesa.

Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logo_resetar_brezak

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana