Većina ljudi redovito pere zube ali to radi pogrešno, a lošim su tehnikama pranja koje su naučili od roditelja vjerni još od djetinjstva. Za sprječavanje i kontrolu parodontalne bolesti važna je dobra i pravilna oralna higijena jer nerijetko plak koji zaostaje na površini zuba zbog nepravilnog četkanja može pridonijeti pojavi karijesa i parodontnih bolesti.

Kako pravilno četkati zube?

Naslage se uklanjaju isključivo pastom za zube i četkicom, pa zube treba prati najmanje dva puta dnevno. Najtemeljitije pranje svakako treba biti nakon večere, a jutarnje obavezno nakon doručka ili ispijanja napitaka poput kave i čaja. Valja također naglasiti kako bi bilo dobro da je četkica nova, odnosno da nije starija od dva ili tri mjeseca. Što se tiče paste, ona se stavlja na suhu četkicu te se bez predhodnog navlaživanja unosi u usta. Razlog tomu je što u ustima ima više nego dovoljno tekućine za stvaranje pjene. Zubi se potom četkaju najmanje 3 minute, a mora se paziti da se očetkaju sve dostupne površine: jezične i grizne plohe, obrazne. Četkica mora biti usmjerena pod kutom od 45° prema duljoj osi zuba te se utiskuje u međuzubne prostore između ruba zubnog mesa i samog zuba. Odvojeno se četkaju gornja i donja čeljust.

Koliko dugo treba prati pojedine zube?

Dobro je da se svako područje četka 10-15 sekundi ili jednostavnije 10-tak pokreta četkicom. Grizne plohe četkate pokretima naprijed natrag. Stražnje plohe donjih i gornjih sjekutića četkaju se kružno gore-dolje. Posebnu pozornost treba obratiti na vrata zuba uz zubno meso jer su naslage tamo najtvrdokornije te manje dostupna čišćenju. Kada su zubi dobro izčetkani onda se ispiru usta vodom. Što se tiče električne četkice, ona je preporučljiva samo kao nadopuna običnoj jer su istraživanja pokazala da nije učinkovita kao obična četkica.

Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logo_resetar_brezak

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana