Tamnjenje cakline najčešće uzrokuje konzumacija čaja, kave, crnog vina, curryja, soje, voćnih sokova ili gaziranih sokova, pušenje… Ali zubi tamne i s godinama.

Postupci izbjeljivanja su bezbolni i izvode se pomoću kemijskih sredstava koja obično svoj učinak postižu oksidacijskim djelovanjem. Oksidacijski agent je hidrogen peroksid ili karbamid peroksid koji penetrira u interprizmatske prostore cakline i oksidira ih. Nakon nekog vremena, dentinski sloj koji se nalazi ispod cakline, također posvijetli. Power bleachinga (snažno izbjeljivanje) koristi svjetlosnu energiju za ubrzavanje procesa izbjeljivanja.

Iako efekt izbjeljivanja može trajati nekoliko mjeseci, to uvelike ovisi o načinu života pacijenta. Primjerice, bjelinu zubi smanjit će pušenje i konzumaciju obojenih tekućina, čaja i crnog vina.

Imajte na umu da tamnjenje samo jednog zuba u zubnom nizu uzrokovano je odumiranjem njegove pulpe, a isto se događa sa avitalnim zubima – kojima je dugo godina odstranjena pulpa.

Također, izbjeljivanje više od dva puta godišnje štetno je za zubnu caklinu. Zube svakako perite redovito (iza svakog obroka), te izbjegavajte već gore navedene namirnice i navike koje štete caklini te ju potamnjuju.

Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logo_resetar_brezak

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana