Umnjaci su gornji i donji treći po redu molari, tj. posljednji zubi u vilici. Zovemo ih umnjaci jer najčešće rastu između u dvadesetim godinama kada osoba postaje “mudra i umna”. Njihova ranija svrha bila je mljevenje i mrskanje hrane, no danas su gotovo izgubili svoju svrhu. Ovi zubi često niknu u starijoj dobi, ali nema pravila. Mnogim osobama umnjaci nikada ne izrastu jer jednostavno nema dovoljno prostora u čeljusti.

Umnjaci mogu djelomice niknuti, ostavljajući pola zuba pokrivenim zubnim mesom. Ova je situacija prava klopka za ostatke hrane i bakterije jer je četkicom teško očistiti svaki dio zuba zbog njegove pozicije. Ako ne vodite računa o pravilnoj oralnoj higijeni, desni se mogu upaliti i uzrokovati ozbiljnije zdravstvene probleme. Najčešći problem vezani za umnjake predstavlja premala čeljust. U ovom slučaju umnjaci nemaju dovoljno mjesta za izbijanje na površinu. Ponekad oni neće ni niknuti, ali u nekim će se slučajevima zub izboriti za izbijanje i rasti u krivom smjeru. Ovako “natrpane” zube je izrazito teško četkati jer nema nikakvog prostora između zubi za dlačice četkice ili zubni konac, no dakako ima mjesta za bakterije koje uzrokuju plak i karijes.

Koji su simptomi problema s umnjacima?
– Bol ili utrnula čeljust
– Iritacija zubnog mesa ili jezika jer umnjak raste u krivom smjeru
– Naticanje zubnog mesa umnjaka koji nije izrastao do kraja
– “Gužvanje zubi” zbog nedostatka mjesta

Stomatolozi najčešće preporučuju vađenje umnjaka ako oni nemaju dovoljno mjesta za rast. Više štete mogu prouzročiti ako rastu u krivom smjeru, nego ako se izvade. Naravno, polemike oko toga treba li zaista izvaditi zdravi zub ili ne još se uvijek vode i ne čini se kako će prestati, ali ovi osmi po redu zubi u našoj usnoj šupljini ne pridonose boljem žvakanju hrane, te se čini logičnim “žrtvovati” ih ako postoje realni problemi. Potpuna se dijagnoza postavlja rentgenom usne šupljine, koji će pokazati korijene zubi i njihov smjer rasta. Kirurzi tvrde kako je vađenje umnjaka lakše za podnijeti ako ste mlađi (u dvadesetim godinama) dok se korijen zuba i čeljust nisu još u potpunosti razvili. U trećem se desetljeću života naša vilica stvrdne, te njeno zalječenje traje dulje.

IZVOR: Ordinacija.hr

Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logo_resetar_brezak

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana