Put do savršenog osmijeha – koji je najbrži način za ispravljanje zubi?

Ortodontska terapija može vam pomoći da se osjećate bolje i sigurnije i da steknete veće samopouzdanje.

Najčešća izjava koju ortodonti čuju svaki dan od pacijenta je ”želim ispraviti zube na najbrži mogući način, kako da to napravim?”. No, odgovor na ovo pitanje može biti vrlo komplicirano jer na njega utječu mnogi faktori koje treba uzeti u obzir, a svaka usta su drugačija i jedinstvena.

Nepravilan zagriz, razmaknuti zubi ili oni koji rastu u stranu samo su neki od razloga za odabir terapije kod ortodonta. Razlozi za nošenje aparatića su različiti i variraju od pacijenta do pacijenta. Iako se zubi većinom kreću ispravljati u dječjoj dobi (od sedme godine nadalje), u posljednje vrijeme događa se porast potreba odraslih za ortodontskim tretmanima. Aparatići se koriste kako bi se zubi pomakli u idealnu poziciju i kako bi se ispravio zagriz.

U dječjoj dobi prvo se mogu primijeniti preventivne mjere kako bi se ispravile situacije koje bi mogle dovesti do aparatića u budućnosti i dati savjeti za buduće tretmane. Bilo da niste mogli, željeli ili htjeli ispraviti zube u mladosti, bilo da to možda niste uspješno sproveli do kraja ili vam do sada to jednostavno nije bilo potrebno, nikad nije kasno za razmišljanje o funkcionalnom i estetskom poboljšanju.

U Dentalni studio Rešetar Brezak možete doći na besplatan prvi pregled i konzultacije oko vrste ortodontske terapije, a naš specijalista ortodoncije dat će vam savjete kako optimalno riješiti problem uz najbolje rezultate. Prilikom prvog pregleda napraviti će vizualnu evaluaciju zubi i struktura lica nako koje se rade daljnje dijagnostičke pretrage, postupci, rendgen, kako bi se mogao izraditi plan terapije. Nakon detaljne analize, svakom ćemo pacijentu predložiti terapiju koja će dovesti do najboljih rezultata, poboljšati status i riješiti probleme.

Koji aparatić odabrati – mobilni, fiksni…

Aparatić je ortodontska naprava za izravnavanje zubi, ispravljanje zagriza te uspostavljanje pravilnog odnosa donje i gornje čeljusti. Postoji nekoliko vrsta aparatića za ispravljanje zuba: mobilni, fiksni tj. ortodontski i Invisalign.

Kod djece terapije najčešće započinju mobilnim aparatićem koji je pomičan i može se vaditi i stavljati u usta. Sastoji se od podloge za nepce i žice te se zateže posebnim ključem.

Kod odraslih radi se terapija fiksnim ortodontski aparatićem koji može biti labijalni – s vanjske strane zubi koji mogu biti metalni, plastični i keramički i lingvalni – s unutarnje strane zubi, nevidljiv i prilagođen svakoj osobi sukladno njezinim potrebama. Fiksira se za zube i ima žicu, bravice i gumice za bravice, postoje u metalnoj, keramičkoj ili šarenoj verziji.

Postoji i još jedna opcija – Invisalign. Terapija Invisalignom izvodi se pomoću plastičnih, prozirnih udlaga koje su precizno računalno napravljene za svakog pojedinog pacijenta. Svaka udlaga se nosi po dva tjedna, 24 sata dnevno, a skida se samo kada se jede i peru zubi. Svaka udlaga pomalo pomiče zube u željeni položaj prema planu terapije kojeg je odredio ortodont, a na temelju otisaka i analize RTG snimki.

Namjene i korištenja ortodontskog aparatića

Kako i sam naziv govori, mobilni aparatić pacijent skida i stavlja u usta sam. Često su prva opcija za djecu i mlade, no proces ispravljanja s njima zna trajati duže. Vrijeme nošenja je također dulje, na što se djeca često žale. Također, važno je voditi brigu i higijenu o njemu i izvan upotrebe.

Fiksni aparatić se fiksira za zube bravicama koje se lijepe na svaki pojedini zub i žica koje povezuju bravice. Iako možda izgleda drugačije, njegovo postavljanje nije bolno. Bravice su male kockice, a žice prolaze kroz utor u svakoj bravici i proizvodi blagu silu koja pomiče zube prema pravilno oblikovanom zubnom luku. Ne može se samostalno skinuti, a nosi se u prosjeku 12 do 18 mjeseci.
Nošenje fiksnog aparatića rezultira najboljom mogućom funkcijom i estetikom zubi. Željeni rezultat postiže se isključivo biološkim pristupom, dakle bez brušenja zubi ili upotrebe umjetnih nadomjestaka. Kod odraslih pacijenata ta terapija može biti samo dio ukupne terapije koji omogućuje da kasniji zahvati budu kvalitetniji, a estetika bolja.

I pacijent sam može utjecati na duljinu terapije

Trajanje terapije određuje ortodont, ali ovisi i o samim pacijentima. Ako se osoba pridržava danih uputa i “surađuje”, optimalnim će putem doći do završetka terapije koja nekada može trajati samo nekoliko mjeseci, a u nekim slučajevima i do dvije godine.
Ortodont će odrediti najbolji put za vas, no uspjeh, kvaliteta i dužina trajanja tog puta uvelike ovisi i o vama. Neki od primjera kako si nepotrebno možete produljiti vrijeme terapije su:

  • nedolaženje, preskakanje ili odugovlačenje sa zakazanim terminima pregleda,
  • kašnjenje na pregled: doktor neće imati dovoljno vremena za planirane aktivnosti,
  • neobavljanje dodatnih pretraga na vrijeme: produljuje odabir ispravne i početak same terapije,
  • trganje ili savijanje žica ili bravica između posjeta zbog konzumacije tvrde i nepropisane hrane: stalna izmjena potrganih bravica dodaje dane i mjesece na dužinu terapije,
  • nepridržavanje danih uputa oko nošenja aparatića: terapija neće imati efekta na ispravljanje zubi i
  • neodržavanje zuba i desni zdravima: zbog loše oralne higijene usporit će se tretman zbog infekcija koje se moraju sanirati.

Savjetujemo vam da se odgovorno odnosite prema uputama koje dobijete od svog ortodonta, u krajnjem slučaju i sami prema sebi, kako bi dobili najbolje rezultate.

Nakon terapije potrebno je određeno vrijeme da se tkivo i zubi prilagode novim položajima. Postupak očuvanja rezultata terapije naziva se retencija za što se koriste fiksni i mobilni „retaineri“, a razdoblje očuvanja ovisi o više faktora.

Moguće dugo vrijeme terapije ne smije vas obeshrabriti, jer će rezultat biti doživotan. Dodatno, lice će vam poprimiti drugačiji oblik, popravit će vam se govor, nećete imati problema sa žvakanjem hrane, manje će vam se kvariti zubi i nećete strugati ili škripati zubima.

Osim očitih zdravstvenih razloga, ortodoncija će vam pomoći da se osjećate bolje i sigurnije, da budete društveno bolje prihvaćeni i da steknete veće samopouzdanje.

Kako bi saznali koji aparatić bi Vama dao najbolje rezultate, kontaktirajte naš Dental Studio Rešetar Brezak i dogovorite besplatan prvi pregled i konzultacije.

Ne propustite naše akcije i savjete – pratite našu Facebook stranicu!

Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logo_resetar_brezak

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana