Uvođenjem promjena u svoju prehranu i pravilnom njegov zubi smanjit ćete mogućnost stvaranja karijesa. Donosimo vam 7 savjeta uz pomoć kojih ćete neugodne posjete zubaru svesti na minimum

1. Jedite hranu bogatu vitaminom A, K i D
Vitamin K odgovoran je za zdravlje i razvoj kostiju čeljusti koje podupiru naše zube. Zbog toga je važno jesti namirnice koje sadrže više vitamina K poput kupusa, karfiola, lisnatog povrća, jogurta, sira i ribljeg ulja. Hrana bogata vitaminom A i D također će smanjiti mogućnost razvoja karijesa, a kako biste ih unijeli u organizam jedite kozji sir, pileću jetru, jaja, losos i ulje jetre bakalara.

2. Smanjite unos ugljikohidrata i šećera
Istraživanja su dokazala da ljudi čija je prehrana bogata ugljikohidratima i šećerom imaju više karijesa. Zbog toga je važno ograničite njihov unos i jedete ih u pravilnim razmacima i manjim količinama.

3. Konzumirajte hranu bogatu kalcijem
Jogurt, mlijeko i sir ojačat će vaše zube i smanjiti šanse za stvaranje karijesa. Kada konzumirate jogurt, pripazite na to da odaberete onaj koji ne sadrži naknadno dodane šećere.

4. Popijte šest do osam čaša vode dnevno
Voda pomaže ostacima hrane u vašim ustima da se raspadnu i neutralizira prisutne kiseline. Zbog toga dnevno popijte minimalno šest čaša vode.

5. Perite zube dva puta dnevno
Redovito pranje zubi i čišćenje zbunim koncem onemogućit ćete ostacima hrane u vašim ustima da se pretvore uz bakterije koje uzrokuju karijes. Zube perite ujutro i navečer, a ako ste u međuvremenu pojeli veliki obrok slobodno možete svojim zubima priuštiti još jedan dodatan tretman zubnom četkicom.

6. Koristite zubna pasta s fluoridom
On vam može pomoći čak i kada je karijes u ranim fazama nastajanja i spriječiti da razvoj napreduje. Zbog toga koristite zubnu pastu s fluoridom ili tražite svoj zubara da vam preporuči fluoridni gel. Osim što će vas štititi od karijesa, fluorid će vašim zubima pomoći da postanu otporni na kiseline koje se nalaze u ustima.

7. Kuhajte juhe od povrća
Ako želite ‘nahraniti’ svoje zube, skuhajte si juhu bogatu povrćem po želji, po mogućnosti onim koje nije tretirano pesticidima. Stručnjaci savjetuju juhu kuhate na temeljcu koji ste napravili od pilećih ili telećih kosti jer kosti pomažu kod regeneracije zubi.

IZVOR: Zadovoljna.hr

Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logo_resetar_brezak

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana