Sigurno ste barem jednom čuli za izraz “gummy smile”. Vrijeme je da razriješimo sve dileme. Estetski idealan osmjeh onaj je koji ne pokazuje više od 1 do 2 mm zubnog mesa. No takvi su sretnici rijetkost a česta je pojava da su, osobito pri smijanju, desni previše vidljivi. Ako su uz to zahvaćeni i svi gornji prednji zubi tada govorimo o govorimo o gummy smileu.
Pacijenti s tim “problemom” često se izbjegavaju smijati ili, kada to čine, rukom pokrivaju usta, što također nije uobičajeno i može utjecati da se te osobe nelagodno osjećaju u društvu. Uzroci pojavljivanja gummy smilea najčešće su ubrzani rast zuba kod kojeg se javlja prekrivanje krunice zuba gingivalnim tkivom ili pak prejaki vertikalni rast gornje čeljusti.
Osim činjenice da kod pacijenta gummy smile predstavlja estetski problem i neugodnost, on predstavlja i poteškoće u funkciji. Ovisno o veličini osmijeha, otkriva se gingiva te se za korekciju primjenjuju različite procedure.

Kako ga liječiti?

Najčešće se primjenjuje gingivektomija kao i produženje same kliničke krune zuba. Taj nedostatak ili problem danas se rješava vrlo lako. U nekim slučajevima čak se i povećavanjem usana hijaluronskom kiselinom može se umanjiti efekt gummy smilea, no ako postoji potreba za većom korekcijom ova se metoda može koristiti samo kao dopuna ostalim zahvatima.

Korekcija „gummy smilea“ podrazumijeva produženje kliničke krune zuba.

On se izvodni rutinski a postoje dvije najpoznatije metode.Jedna je korištenje lasera ukoliko je potrebna manja korekcija a druga je klasična kirurško-parodontološka metoda ukoliko su potrebne veće korekcije. Metode se mogu i kombinirati a kojom će se metoom pristupiti problemu ovisi o pacijentovom stanju koje se utvrđuje stomatološkim pregledom. Vrijeme potrebno za samu intervenciju zavisi od broja zuba kod kojih se poduzima korekcija dužine krunice.
U slučajevima gdje gummy smile nije veliki, a zubi su sitni te postoje razmaci između zuba, neophodno je uraditi cirkumcizija, odnosno uklanjanje viška desni.
Takva intervencija traje petnaestak minuta i najčešće se postavljaju kompozitne fasete kojima se mijenja, ne samo dužinu, već i položaj, oblik i boja zuba. Na taj način se gingiva formira prema novim fasetama, pa se dobivaju potpuno kontrolirani rezultati. Naravno, poslije intervencije je potrebno nekoliko dana da se smire desni. Nakon nekoliko mjeseci ili godina kompozitne fasete se zamjenjuju keramičkim, što se može smatrati trajnim rješenjem. Danas je sve popularnija i nova metoda rješavanja ovog problema a to je botox. Kada sve nabrojane metode ne daju rezultat, preporučuje se terapeutski zahvat stabilizacije gornje usne botoxom zbog problema pojačane aktivnosti mišića oko usta te krivom načinu njegova korištenja. Uslijed toga dolazi do podizanja gornje usne. Botox djeluje tako da se navedeni mišić oslabi, pri čemu se smanjuje njegova kretnja i napetost te se gornja usna više ne diže kao ranije.

Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logodsr

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana