Osim što je neugodan za vašeg sugovornika te opisuje lošu higijenu zubi, zadah iz usta može biti i pokazatelj stanja vašeg organizma. Donosimo 5 različitih vrsta zadaha koji vam mogu pomoći, ali i spasiti život.

1. Suha usta – Poremećaj spavanja
Jutarnji zadah normalna je pojava. Tijekom sna, proizvodnja sline je minimalna zbog čega se bakterije u usnoj šupljini množe i izazivaju neugodan miris. No značajno isušivanje usne šupljine događa se i kada dugo spavate otvorenih usta. Osobe koje imaju problema s disanjem kroz nos tijekom noći, kao i one koje se bore s hrkanjem, najčešće imaju slab i isprekidan san. Zbog toga dolazi do pojačanog osjećaja umora, malaksalosti i pomanjkanja energije, ali i vrlo izraženog lošeg zadaha uzrokovanog množenjem bakterija.

2. Kiselkasti zadah – GERB
GERB ili gastroezofagealna refluksna bolest je bolest probave uzrokovana vraćanjem želučanog sadržaja u jednjak, zbog čega dolazi do problema s probavljanjem hrane. Ovaj poremećaj može uzrokovati razne tegobe poput učestalih žgaravica, oštećenja zubne cakline, učestalih upala grla, ali i lošeg zadaha uzrokovanog želučanom kiselinom koja ima kiselkast miris.

3. Truli zadah – Upala desni i pokvareni zubi
Kada se zubna caklina ošteti, kroz njezine pukotine ulazi i taloži se hrana koju ne možemo ukloniti četkanjem zubi. U nakupinama hrane se stvaraju bakterije koje izazivaju karijes, a njihovo množenje izaziva vrlo neugodan zadah truljenja hrane. Isti problem uzrokovan bakterijama se događa i kod upale desni, a popraćen je crvenim i bolnim zubnim mesom.

4. Riblji zadah – problemi s bubrezima
Ozbiljni problemi s bubrezima poput njihovog otežanog rada ili čak zatajenja, mogu se pročitati putem zadaha iz usta koji podsjeća na miris amonijaka, a može se usporediti i s mirisom urina ili ribe. Bubrezi čiste krv, a kada je njihov rad poremećen nisu u mogućnosti izbaciti toksine iz krvi te oni putuju kroz tijelo i kroz dišni sustav izlaze u obliku lošeg zadaha. Osjetite li ovakav neugodan miris iz usta, svakako potražite savjet liječnika.

5. Voćni zadah – dijabetes
Slatkasti, voćn zadah poznatiji kao ketoacidoza, koji podsjeća i na miris laka za nokte, može biti pokazatelj ozbiljnih zdravstvenih problema, a karakterističan je za dijabetes. Ovaj se problem događa kada tijelo, zbog pomanjkanja inzulina, šećer ne može probaviti i iskoristiti kao gorivo. Osjetite li sličan miris iz usta, svakako potražite savjet liječnika.

IZVOR: Zadovoljna.hr

Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logo_resetar_brezak

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana