Svaka druga osoba bori se s neugodnim zadahom!

Halitoza je povremena ili trajna pojava zadaha iz usta, a najčešće ju uzrokuju naslage bakterija na jeziku, upala zubnog mesa i kariozni zubi.

Znakove po kojima ćete najlakše prepoznati prepoznati su bijele naslage na jeziku, okrugle naslage na tonzilama, suha uste te gusta slina, metalan, kiseo okus u ustima, ljudi se odmiču od vas kad govorite.

Na oprezu trebaju biti i pušači, jer cigarete također mogu izazvati neugodan zadah, kao i određena vrsta hrane.

Prema najnovijim istraživanjima, gotovo 85-90 posto uzroka halitoze je u ustima.

Halitoza u jednakoj mjeri zahvaća sve dobne skupine. Gotovo 50 posto populacije, odnosno svaka druga osoba, ima problem halitoze. I stres je povezan s nastankom halitoze, jer utječe na parasimpatički autonomni živčani sustav, te tako dolazi do sušenja sluznice usne šupljine. Suhoća usne šupljine pojačava halitozu.

Najbolje se uputiti stomatologu, specijalistu oralnih bolesti ili parodontologu, koji će dijagnosticirati problem, utvrditi uzroke i započeti potrebnu terapiju. Potrebno je djelovati na faktore koji su uzrokovali neugodan zadah i liječiti osnovnu bolesti, a ponekad je potrebna i suradnja više raznih specijalista (parodontolog, specijalist oralnih bolesti, internist, otorinolaringolog, psiholog) kako bi se riješio problem.

Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logo_resetar_brezak

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana