U održavanju besprijekorne oralne higijene, upotreba zubnog konca trebala bi biti jednako važna kao i četkanje zubi. Čak ni kod četkica s najtanjim vlaknima, ona ne uspiju doprijeti do svih površina zuba i mjesta na kojima se može nakupljati plak. Međuzubni prostori, a posebno dodirne točke između zuba, mjesta su na kojima će zubni konac najbolje pomoći.

Korištenje zubnog konca započnite tako da uzmete barem 50 cm konca i omotate jedan dio nekoliko puta oko desnog, a drugi dio oko lijevog kažiprsta. Primaknite palčeve koncu i njima ga napnite tako da su palčevi odvojeni oko 1 cm. Tim dijelom konca prolazite između zuba. Što je manji razmak i manje konca između palčeva, imate veću kontrolu i možete puno lakše pomicati konac po postraničnim dijelovima zubi. Ukoliko su prostori između nekih zubi vrlo uski, pokušajte konac uvući pokretima naprijed-natrag. Isti proces ponovite između svakog zuba, s novim dijelom konca kojeg odmatate s kažiprsta. Na donjem zubnom nizu i između gornjih kutnjaka, lakše će vam biti koristiti konac ukoliko ga pridržavate samo kažiprstima na koje je namotan, no pravilo o što manjem razmaku između prstiju radi veće kontrole i dalje vrijedi. Nakon čišćenja koncem, zube treba isprati vodom ili nekom od vodica za ispiranje usta.

Što ako neki prostori između zuba krvare?
To nikako ne znači da to mjesto trebate „štediti“, nego baš naprotiv – potrebno ga je čistiti bolje. Vjerojatno se radi o mjestu na kojem je došlo do jačeg nakupljanja plaka koji je uzrokovao upalu. Ukoliko se ni nakon nekoliko dana čišćenja koncem krvarenje nije smanjilo ili nestalo, posjetite svog stomatologa.

Što ako konac zapinje između nekih zubi i trga se?
Vjerojatno se radi o nekon dotrajalom ispunu, karijesu ili kamencu. S obzirom da zapinje konac, znači da zapinje i hrana, te čini to mjesto vrlo pogodnim za nastanak karijesa. U tom slučaju također bi trebalo posjetiti stomatologa koji će utvrditi o čemu se točno radi.

Koliko često bi trebalo upotrebljavati zubni konac?
Idealno bi bilo jednom svaki dan. Tih nekoliko dodatnih minuta dnevno koje odvojite za oralnu higijenu puno znači za zdravlje vaših zubi. Nakon što savladate tehniku korištenja konca, za temeljito čišćenje svih zuba trebat će vam samo 2-3 minute.

Ako u ustima imate protetske radove kao primjerice most, konac vam je od velike pomoći pri čišćenju prostora ispod mosta. Konac možete upotrebljavati i oko zubnih implantata te ortodontskih bravica. Ako želite, na njega možete staviti i malo paste za zube ili tekućine za usta koju i inače upotrebljavate. Konac je nezamjenjivo sredstvo za održavanje oralne higijene i bilo bi dobro i djecu upoznati sa zubnim koncem kako bi se čim prije naučila pravilnoj upotrebi i održavanju besprijekorne oralne higijene.

Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logo_resetar_brezak

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana