Usna šupljina je ogledalo zdravlja svake osobe

Ova tvrdnja svakako je istinita. Usna šupljina je sastavni dio cijeloga organizma te predstavlja i ulazna vrata za mnoge sustavne infekcije u organizmu.

Bolesti zuba i usne šupljine predstavljaju veliku infektivnu opasnost za cijeli organizam zbog mikroorganizama i čimbenika upale koji putem krvotoka mogu djelovati na udaljene organe i tkiva. Također, poznato je i da su u svezi sa određenim sistemskim bolestima ( šećerna bolest, kardiovaskularne bolesti, bolesti gastrointestinalnoga trakta, neurološke bolesti te povezanost sa stanjima uzrokovanih neželjenim ishodima trudnoće).

Veliki postotak (90 %) stanovnika diljem svijeta potencijalni su kandidati za oboljenje od nekoga poremećaja u ustima, od zubnoga karijesa, preko bolesti parodonta pa sve do raka usne šupljine.

Svjetska udruga dentalne medicine, FDI, potaknuta tim podacima, predložila je 2007g. poduzimanje akcija u smislu podizanja svijesti o širenju oralnih bolesti na globalnoj razini, u obliku Svjetskoga dana oralnoga zdravlja. Dakako, i  kod nas se svake godine obilježava taj Dan.

Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logo_resetar_brezak

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana