Usne osim za ljubljenje mogu služiti i kao indikator promjena u organizmu. Pročitajte na koje sve tegobe mogu upućivati neke pojave na vašim usnama.

1. Otekle usne

Možda za to možete kriviti svoj novi ruž, ali razlog može biti i u nekom sastojku tvog ručka. Oticanje može biti simptom alergijske reakcije. U početku će usne biti većeg volumena nego obično i počet će svrbjeti.

Ukoliko dobijete izgled patke, vrijeme je za hitnu pomoć. Popratni simptomi alergije na hranu su vodenaste oči i svrab kože.

2. Ispucale usne

Koliko god da se trudite i jedete zdravo, lako se može dogoditi da ipak izostavite iz svoje prehrane neke od ključnih nutrijenata, a njihov nedostatak može se očitovati na usnama.

To su najčešće ispucali krajevi ili suhoća usana. Ako vam se dogodi da na rubovima usana imate bolne pukotine moguće je da vam nedostaje željeza, cinka, vitamina B3 ili vitamina B6.

3. Višak sline

Višak sline također može uzrokovati ispucale rubove usana tako što se na njima slina skuplja dok spavate pa tako postaju pogodno tlo za razvoj gljivica pa nastaju bolne pukotine.

Jedan od razloga prekomjernog slinjenja mogu biti zubi, tako da je najbolje potražiti savjet stomatologa.

4. Herpes

Kada ste pod jakim stresom fizičkim ili psihičkim, velika je vjerojatnost da se pojavi herpes na usnama ili oko njih. Herpes je također i znak oslabljenog imuniteta, a pojavljuje se i kod prehlade ili mjesečnice. 

Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logo_resetar_brezak

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana