Osnovi uvijet koji treba ispuniti da bi ugradnja implantata bila uspješna je zadovoljavajuči volumen/ količina kosti čeljusti.

Gubitak zuba dovodi do gubitka kosti. Do gubitka zuba može doći zbog više razloga, kao što su: parodontna bolest, karijes, upale, ozljede i traume itd. Uzroci gubitka kosti mogu biti fiziološki nakon vađenja zuba i uslijed starenja, a patološki su parodontne bolesti, te procesi u kosti (granulom, cista, tumor). Gubitak kosti je prisutan i nakon oralnokirurških zahvata, traume, te dugotrajnog nošenja mobilnih proteza.

Ako kost koja se nalazi ispod gingive, nije dovoljno široka, visoka ili oboje trebati će napraviti postupak nadogradnje kosti kojim se kost dodaje kako bi se stvorili uvjeti za ugradnju implantata.

Augmentacija kosti je izraz koji se koristi da bi se opisali različiti postupci i tehnike kojima se kost nadograđuje kako bi se mogli ugraditi implantati, na način da se ugrađuje umjetna kost ili da se presađuje vlastita kost. Nakon augmentacije potrebno je nekoliko mjeseci da dođe do oseointegracije (srastanja s kosti). Postoji nekoliko različitihtehnikaa augmentacije kosti. Vaš stomatolog izabrati će jednu od mogućnosti obzirom na tip, poziciju i broj implantata koje treba ugraditi.

Kost za presađivanje ili nadogradnju, nadogradnja kosti

Većinom se procedura nadogradnje kosti vrši s komadićima vlastite kosti koji se uzimaju s brade ili zadnjeg dijela donje čeljusti. Ako tu nema dovoljno kosti, kao izvor se može uzeti i kost kuka ili potkoljenice. Kost kuka se smatra boljim izvorom zbog same količine kosti, ali procedura uzimanja kosti iziskuje potpunu anesteziju i boravak u bolnici.

Umjetna kost – biomaterijali umjetnog podrijetla

Umjetno proizvedeni materijali  koji se koriste za nadogradnju ( augmentaciju) kosti mogu biti životinjskog ili sintetskog podrijetla. Novi sintetički materijali stimuliraju određene stanice u tijelu da se pretvore u koštano tkivo. Ponekad ih je nužno kombinirati s autolognom ( vlastitom) kosti radi bržeg formiranja nove kosti.

GBR (Guided bone regeneration)

Vođena regeneracija kosti podrazumiieva aplikaciju umjetne kosti i membrane i koristi se za regeneraciju manjih koštanih defekata. Često se može napraviti istovremeno sa ugradnjom implantata.

Onlay graft

Kod te tehnike uzima se koštani blok sa brade ili stražnjeg dijela donje čeljusti koji se aplicira u ležište (defekt) i fiksira vijcima za osteosintezu. Pukotina između tog koštanog bloka i ležišta se puni granuliranim materijalom te se prekriva membranom. Zahvat je puno zahtjevniji i koristi se za veće vertikalne i horizontalne nedostatke kosti. Nakon 6-8 mjeseci može se ugraditi implantat.

Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logo_resetar_brezak

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana