Nezgode se nažalost događaju, osobito ako se aktivno bavite sportom, ako ste malo dijete u parku ili starija osoba slabijeg fizičkog stanja ali i slabijeg vida.. Svi smo se u jednom trenutku u našli u nekoj od ovih uloga ili situacija.

Nezgoda se dogodila, i što sada?

Ako se radi o izbijenom zubu možete ga pokušati vratiti na njegovo mjesto jer ipak je vaša slina fiziološko okruženje vašega zuba. Svakako učinite slijedeće: obavezno držite zub na mokrom cijelo vrijeme, stavite zub u malo mlijeka ili barem vode (ako je moguće destiliranu vodu ili fiziološku otopinu) i nazovite svog doktora dentalne medicine. U našoj ordinaciji ćemo vam pružiti brzu pomoć te iskoristiti svoje stručno znanje da ovo traumatsko iskustvo što prije i bezbolnije ostane iza vas. Ako vam je zub puknuo ili napuknuo, isperite usta toplom vodom (bez mućkanja) i stavite hladni oblog izvana. Ako se ugrizete za jezik i /ili obraz, također malo ispreite usta toplom vodom i primjenite hladni oblog. Ako imate strano tijelo u ustima, pokušajte ga lagano ukloniti ali nikako nemojte koristiti oštre predmete kako ne bi načinili još veću štetu. Ako vam ne ide..nemojte primjenjivati silu. U svakom od ovih slučajeva morate se što prije javiti svom doktoru dentalne medicine ili u dežurnu ambulantu gdje će vam pružiti stručnu pomoć. Svakako budite spremni prenjeti što više informacija i detalja vašem doktoru, te se potrudite odgovoriti na sva pitanja. Niti jedna informacija, ma kako sitna bila, nije suvišna. I za kraj nekoliko savjeta kao spriječiti dentalnu traumu:
  • prilikom bavljenja sportom nosite štitinik za zube, popularni mouthgard. Možete kupiti gotove u prodavaonicama sportske opreme ili , što je bolje, kod svoga doktora izraditi individualni štitinik za zube koji će biti prilagođen baš vama i samim time ugodniji za nošenje.
  • izbjegavajte gristi tvrde bombone, kokice i kockice leda koje lako mogu dovesti do pucanja vaših zubi
  • uvijek koristite škare, a ne zube kako bi nešto prerezali
  Ako ništa ne pomogne, zapamtite, nezgode se dešavaju, a mi smo ovdje da vam svojim stručnim znanjem i vještinama pomognemo i učinimo vaš osmijeh zdravim i lijepim. Rješenje uvijek postoji!