Danas su blistavo bijeli i lijepi zubi postali imperativ. A boja zuba ljudima često predstavlja velik estetski problem.Postoji puno razloga koji mogu dovesti do promjena boje zuba, od genetike, konzumacije obojene hrane i pića sve do antibiotika.Izbjeljivanje je estetski stomatološki postupak kojim se postojeća boja zuba mijenja u nekoliko nijansi svjetliju a njegova je popularizacija na globalnoj razini u stalnom porastu.

Ono što je bitno istaknuti posebno kada je riječ o sigurnosti ovog postupka jest da postoje 2 vrste proizvoda za izbjeljivanje – Whitening proizvodi i bleaching proizvodi.

Izbjeljivači su oni koji služe u svrhu uklanjanja različitih pigmenata (kave, čaja, duhanskog dima) nakupljenih na zubima tijekom vremena. Takvi se sastojci često u sigurnim količinama nalaze u pasti za zube. Korištenjem tih proizvoda moguće je blago korigirati nijansu zuba ,no njihovom se prečestom uporabom može oštetiti caklina.

U “bleaching” skupinu ulaze proizvodi koji mogu znatno promijeniti postojeću boju zuba u svjetliju. Važno je istaknuti kako se takvi proizvodi mogu koristiti isključivo uz profesionalni nadzor. Ako se pacijent pridržava svih uputa ovaj je postupak siguran.Naravno, izbjeljivanje zuba treba izbjegavati u trudnoći, za vrijeme dojenja, te kod alergije na sastojke pasta za izbjeljivanje.

Da li je izbjeljivanje štetno?

O ovoj ste temi i sigurnosti samog postupka već sigurno čuli, no posljednja istraživanja pokazuju kako ono ni na koji način ne šteti zubu ili caklini ako se odvija pod nadzorom profesionalne i za to educirane osobe.Štoviše, moderna sredstva koja u svom sastavu sadrže visoku koncentracije floura što dodatno pogoduje tome da zubi postanu otporniji karijes. Pacijenti koji su bili podvrgnuti profesionalnom izbjeljivanju navode kako su nakon postupka osvijestili svoje dosadašnje navike koje su štetile njihovim zubima. Uz to process održavanja postignute bjeline shvatili su kao izazov a njihov blistavi osmjeh postao im je vrjedniji od loših navika.

Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logo_resetar_brezak

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana