Svjesni smo da dobre stomatološke navike mogu spriječiti najčešće probleme usne šupljine baš poput karijesa i gingivitisa. Znate li koji su to najčešći problemi u usnoj šupljini većini ljudi?

Karijes – Jedna od četiri odrasle osobe ima karijes, a da toga nije ni svjesna. Ovisno o veličini karijesa, oni mogu biti tretirani ispunom (plombom), krunicom ili čak ulanjanjem zuba. Kako biste smanjiti mogućnost razvoja karijesa, perite zube četkicom bar dva puta dnevno i pastom za zube s flouridom, koristite konac za zube jednom dnevno te se klonite slatke hrane i pića.

Okrhnuti zub – Ako redovito jedete krupno orašasto voće, volite cuclati kockice leda ili imate piercing negdje na području usta, puno je veći rizik od okrhnutog zuba. Ako je mali promjer okrhnutosti, stomatolog će ga lako zagladiti zubnim ispunom, dok veće nezgode zahtjevaju ljuskicu ili krunicu.

Bruksizam – Nesvjesno i pretjerano škripanje i stiskanje zubima. U nekih ljudi, bruksizam može biti dovoljno učestao i izražen da izazove poremećaje čeljusnog zgloba, glavobolje, bolove u licu, oštećenja zuba, ispuna i protetskih radova. To je stanje koje je posljedica stresa, anksioznosti i psihičke napetosti. Rješenje je, naravno, u rješavanju stresa i problema koji su uzročnici nastaloga stanja, što može potrajati. Vaš stomatolog vam može pomoći tako da vam izradi udlagu za zube koja se nosi noću.

Gingvitis – Upala koja zahvaća zubno meso, a nastaje zbog mekih i tvrdih naslaga na zubu koje se radovito ne uklanjaju. Rješenje je lako: redovitim odstranjenjem naslaga i održavanjem higijene usne šupljine.

Paradontitis – Teži stupanj gingvitisa, a uzrok može biti povlačenje zubnog mesa. Ogoljeli dio može se prekriti ispunom, a ponekad je potreban i kirurški zahvat.

Potamnijeli zub – Ako je zub sivkaste boje znači da živac od zuba odumire, dok nježno ružičasta boja zuba znači da je živac potpuno odumrio. Najčešće riješenje je vađenje živca i/ili stavljanje navlake na zub.

Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logo_resetar_brezak

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana