Oporavak nakon ugradnje implantata je individualan. Nakon izvedenoga zahvata kirurg određuje terapiju za pacijenta koja može obuhvatiti antibiotik, analgetik i po potrebi, lijek protiv upale.

Rizici i komplikacije mogu se usporediti s općenitim kirurškim liječenjem pacijenata dobroga zdravlja. U starijih pacijenata je moguća pojava oteklina što nije razlog za zabrinutost jer nestaju kroz nekoliko dana i smatraju se normalnim postoperativnim tijekom. Ukoliko je potrebno propiše se terapija protuupalnim lijekovima koji će smanjiti oteklinu i pomoći procesu ozdravljenja.

Treba naglasiti da pacijent može normalno funkcionirati odmah nakon operativnoga zahvata, a već idući dan i obavljati svoje radne aktivnosti.

Šavovi se uklanjaju 7-10 dana nakon operacije, a ako se radi o resorptivnom koncu znači da će se šavovi sami razgraditi tijekom zaraštanja rane. Pacijent nakon ugradnje implantata dobiva privremenu zubnu protezu, kako bi mogao normalno funkcionirati u svakodnevnom životu, za vrijeme oseointegracije implantata.

Proces oseointegracije implantata (srastanje implantata s kosti čeljusti) vremenski različito traje te ovisi u kojoj se čeljusti implantira. Tako taj proces u gornjoj čeljusti traje 3 do 6 mj. dok je u donjoj čeljusti nešto kraći i traje 2 do 3 mj. Kroz to vrijeme uz povremene kontrole, terapeut će odlučiti kada je vrijeme za slijedeću fazu, tj. za suprastrukturu te, konačan protetski rad.

Ono što pacijenti trebaju napraviti kako bi se izbjegle moguće komplikacije je održavanje dobre oralne higijene i pridržavati se uputstva liječnika.

Povezani sadržaji

Kontakt

Želiš saznati više o našim uslugama?

logo_resetar_brezak

Dental Studio Rešetar Brezak 2018. ©  Sva prava pridržana