Čišćenje i redovito održavanje oralne higijene iznimno je važno budući da većina bolesti u ustima nastaje upravo zbog nedostatka iste. No nažalost, netočna je pretpostavka da dobra higijena može u potpunosti spriječiti stvaranje zubnog kamenca pogotovo kod onih pacijenata koji su tome skloni. Mekane zubne naslage odnosno zubni plak u ustima se neprestano stvaraju te ih je potrebno očistiti kako ne bi postale opasne za zube i desni.

Što je zapravo zubni kamenac?

Zubni kamenac su tvrde skorene naslage na našim zubima koje su nastale mineraliziranjem plaka,. Ako vam do sada nije bilo jasno što su tvrde bijele ili žućkaste naslage koje nastaju u području spoja zuba i zubnog mesa to je - kamenac. On narušava strukturu cakline zuba i često vodi ka stvaranju karijesa. Najčešće ih možemo uočiti u području donjih prednjih zubi s unutarnje strane Unatoč suprotnom mišljenju za njega nije u potpunosti odgovorna niti higijena kao ni vrsta hrane koju jedemo. Mekana hrana svakako je lošija za zube pa tako i za stvaranje kamenca jer može dovesti do zaostajanja zubnog kamenca na zubima. Na “crnoj listi” su i često konzumiranje kave, crnog čaja, obojenih gaziranih pića I naravno, pušenje. Kao što smo rekli stvaranje zubnog kamenca nažalost nije moguće u potpunosti spriječiti, ali dobrom oralnom higijenom i redovitim stomatološkim pregledima te pravovremenim odstranjivanjem možemo u velikoj mjeri držati pod kontrolom i utjecati na njegovu brzinu nastajanja.

Koja je razlika između plaka i kamenca?

Plak su bezbojne naslage bakterija koje se talože na površini zuba. Nakupine plaka zadržavaju nečistoću na zubima što u konačnici uzrokuje uzrok problema s desnima. Plak se počinje stvarati na zubima 4 do 12 sati nakon pranja zubi, zato je ekstremno važno prati zube barem dvaput dnevno i redovno ih čistiti zubnim koncem.

Koje je rješenje?

Kako biste se riješili zubnog kamenca i plaka naši stomatolozi preporučuju redovito čišćenje zubnog kamenca pjeskarenjem. To je tehnika čišćenja zubi koja se izvodi uz pomoć aparata koji pod tlakom izbacuje mikroabrazivna zrnca pijeska u vodi. Rezultat su glatki, bjeliji zubi bez naslaga i nečistoća. Dobra vijest je da je nakon tretmana nakupljanje nečistoća puno sporije no prije.