- Zubi koji svojim oblikom, položajem i veličinom onemogućuju prirodno, fiziološko samočišćenje (slinom, obrazima i jezikom)
- Zubi lošije kvalitete cakline
- Zubi s velikim kvržicama i dubokim fisurama (usjecima), gdje se plak lagano stvara, a teško odstranjuje
- Loše sanirani zubi su idealno mjesto za nakupljanje plaka (odstojeći ispuni i krunice)
- Mliječni zubi u vrijeme izmjene (trajni niču, a mliječni još nisu ispali)
- Tijekom puberteta pH sline je niži pa stvara idealnu podlogu za razmnožavanje bakterija
- U starijoj životnoj dobi mjesta zadržavanja hrane (retencijska mjesta) su ogoljeli korijeni zuba; povlačenjem zubnog mesa (gingive) i potpornog tkiva zuba (parodonta) kruna zuba dobiva novi oblik, koji, osim sklonosti karijesu, pogoduje razvoju upalnih promjena (gingivitis i parodontitis).
- Drugi najvažniji čimbenik u nastanku karijesa je prehrana. Kratkolančani ugljikohidrati - monosaharidi i disaharidi (slatkiši, kolači, proizvodi od bijelog brašna...) - imaju najveći karijesogeni potencijal.