Karijes je kronična bolest koja vrlo sporo napreduje, a simptomi se teško otkrivaju. Ponekad prođe i godina dana od početka samog procesa do pojave prvih simptoma. U konačnici, karijes se manifestira truljenjem zubnih supstanci (cakline, dentina i korjena zuba). Donosimo činjenice koje pogoduju nastanku karijesa:
  • Zubi koji svojim oblikom, položajem i veličinom onemogućuju prirodno, fiziološko samočišćenje (slinom, obrazima i jezikom)
  • Zubi lošije kvalitete cakline
  • Zubi s velikim kvržicama i dubokim fisurama (usjecima), gdje se plak lagano stvara, a teško odstranjuje
  • Loše sanirani zubi su idealno mjesto za nakupljanje plaka (odstojeći ispuni i krunice)
  • Mliječni zubi u vrijeme izmjene (trajni niču, a mliječni još nisu ispali)
  • Tijekom puberteta pH sline je niži pa stvara idealnu podlogu za razmnožavanje bakterija
  • U starijoj životnoj dobi mjesta zadržavanja hrane (retencijska mjesta) su ogoljeli korijeni zuba; povlačenjem zubnog mesa (gingive) i potpornog tkiva zuba (parodonta) kruna zuba dobiva novi oblik, koji, osim sklonosti karijesu, pogoduje razvoju upalnih promjena (gingivitis i parodontitis).
  • Drugi najvažniji čimbenik u nastanku karijesa je prehrana. Kratkolančani ugljikohidrati - monosaharidi i disaharidi (slatkiši, kolači, proizvodi od bijelog brašna...) - imaju najveći karijesogeni potencijal.